Άπιστος ένας στους πέντε Έλληνες – Θέλει «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο»

Advertisement

Σε διπλάσιο βαθμό απιστούν οι άνδρες απ΄ ό,τι οι γυναίκες, που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά της γυναικείας απιστίας εμφανίζονται διογκωμένα σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας των διαπροσωπικών σχέσεων, Πάνος Κορδούτης.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από τα μέσα του 2015 έως τα τέλη του 2016 σε δείγμα 500 ατόμων, από την Αθήνα, ηλικίας 25- 45 ετών, κατέδειξε ότι οι άνδρες απιστούν κατά 20%, ενώ οι γυναίκες σχεδόν στο μισό.

Ωστόσο οι νέες γυναίκες κάτω των 30 φεύγουν πιο εύκολα από μία σχέση, όταν υπάρξει απιστία από οποιαδήποτε πλευρά, σε αντίθεση με τους σαραντάρηδες που θέλουν «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Advertisement

Όσον αφορά την κρίση φαίνεται πως έχει πλήξει περισσότερο την ανδρική πλευρά στιςερωτικές σχέσεις, με τις γυναίκες να μην στηρίζουν επί μακρόν τους συντρόφους τους, όταν έχουν οικονομικές δυσκολίες.

Οι άνδρες απιστούν κατά 20%, ενώ οι γυναίκες σχεδόν στο μισό

Παραδοσιακά, τα κίνητρα για απιστία είναι σωματικά για τους άνδρες και συναισθηματικάγια τις γυναίκες, παραδέχεται ο κ. Κορδούτης, ωστόσο όπως τονίζει, αυτό που πλέον έχειαλλάξει είναι ότι τα νούμερα είναι λίγο πιο διογκωμένα για τις γυναίκες από ό,τι ήτανπαλιά, ή ίσως οι γυναίκες πια παραδέχονται πιο ανοιχτά ότι απιστούν.

Advertisement

«Στην έρευνα πουκάναμε από τα μέσα του 2015 έως τα τέλη του 2016 σε δείγμα 500 ατόμων, από τηνΑθήνα, από 25 έως 45 ετών (μέσος όρος ηλικίας τα 35 έτη) από όλα τακοινωνικοοικονομικά στρώματα, διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες απιστούν κατά 20% και οιγυναίκες σχεδόν στο μισό, το οποίο επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, που μας λένε ότιοι άνδρες απιστούν σχετικά περισσότερο. Αυτό το 20% των ανδρών περιλαμβάνει κυρίωςσωματική απιστία, η οποία δεν έχει πάντα τις ίδιες βαρύνουσες συνέπειες για τη μόνιμησχέση, δηλαδή μπορεί να την διαταράξει, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα την οδηγήσει σεχωρισμό. Αντίθετα το 10% των γυναικών έχει πιο βαρύνουσες συνέπειες, γιατί οι γυναίκεςτείνουν να απιστούν περισσότερο συναισθηματικά, επομένως αυτό είναι καταλυτικό για τησχέση και μπορεί να οδηγήσει πιο συχνά σε χωρισμό. Η έρευνα αυτή αποτελεί μέροςερευνητικού προγράμματος που αφορά στην περιγραφή των χαρακτηριστικών και την κατανόησητων στενών σχέσεων σήμερα. Ειδικότερα με το ζήτημα της απιστίας ασχολήθηκε οδιδάκτορας κ. Αντώνης Κατσουρός».

Πιο αμαρτωλό το παρελθόν και για τα δύο φύλα

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που διαφάνηκε από την έρευνα, σύμφωνα με τον κ. Κορδούτη, ήταν ότι όταν οι άνθρωποι μιλούν για περασμένες, εκτός γάμου σχέσεις, τα ποσοστά ανδρών- γυναικών πλησιάζουν πάρα πολύ.

«Από συνεντεύξεις ατόμων που μετείχαν στηνέρευνα και μίλησαν για παρελθοντικές σχέσεις τους, φάνηκε ότι σε αυτές οι άνδρες απιστούνκατά 40% και οι γυναίκες κατά 30%. Κάτι το οποίο μας δείχνει ότι οι άνθρωποι κάνουνενσυνείδητα εσφαλμένες εκτιμήσεις για το τι σημαίνει απιστία και τι όχι. Βρήκαμε επίπαραδείγματι ότι πολλοί άνδρες, ενώ απιστούν δεν το καταγράφουν. Το ίδιο έχει αρχίσει νασυμβαίνει και με αρκετές γυναίκες. Και οι δύο καταγράφουν την παρελθούσα απιστία μεμεγαλύτερη συνέπεια και αληθοφάνεια. Επίσης βρήκαμε από συνεντεύξεις ότι και οι άνδρεςκαι οι γυναίκες έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους στηναπιστία, και να μην επηρεαστεί η μόνιμη σχέση τους. Ωστόσο αυτό είναι υπό εκτίμηση.Γιατί τα συναισθήματα δεν είναι ελέγξιμα όσο νομίζουμε, και η απιστία προχωράει σε πιοβαθιά πεδία».

Advertisement

Οι τριαντάρες φεύγουν οι σαραντάρες μένουν

Ποια είναι η έκβαση, όμως, της μόνιμης σχέσης όταν απιστεί ο άνδρας και ποια όταναπιστεί η γυναίκα; Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως δεν παίζει ρόλο το φύλο αλλά ηηλικία.

«Όταν ο άνδρας είναι κοντά στα 45, παρά το ότι απιστεί περισσότερο σε αυτή τηνηλικία, είναι πιο συντηρητικός, γιατί μπορεί μεν να απιστεί, παράλληλα θέλει να διατηρείκαι τη μόνιμη σχέση του. Αντίθετα οι γυναίκες όταν είναι κάτω των 30 τείνουν να φεύγουναπό τη σχέση όταν διαπιστώσουν απιστία του συντρόφου ή όταν απιστήσουν οι ίδιες. Ότανείναι μεγαλύτερες, γύρω στα 40-45 είναι πιο συγχωρητικές και απέναντι στην απιστία τουσυντρόφου και απέναντι στον εαυτό τους».

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα

Η κρίση πάντως έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες στις ερωτικές σχέσεις με τους άνδρες ναπλήττονται βαρύτατα, καθότι ο ρόλος του «κουβαλητή» όπως φαίνεται είναι απαιτητός ακόμακαι σήμερα, παρά το γεγονός ότι η θέση της γυναίκας έχει ισχυροποιηθεί εδώ και πολλέςδεκαετίες.

Advertisement

«Η κρίση έχει επιβαρύνει αρκετά τα ζευγάρια, γιατί μπορεί να μην έχουμε πολύκαλά συγκριτικά στοιχεία, ωστόσο διαπιστώσαμε ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ανισοτιμίαστο ζευγάρι. Οι άνθρωποι προσδιορίζονται πάρα πολύ από την επαγγελματική τους ιδιότητακαι το οικονομικό τους στάτους. Το γεγονός ότι πολλοί άνδρες χάνουν τη δουλειά τους ήμειώνεται δραματικά ο μισθός τους, αντανακλάται στην εικόνα που έχουν και αντανακλάταικαι μέσα στη σχέση. Οι σύντροφοί τους μπορεί να δείχνουν αρχικά κατανόηση και υπομονή,αλλά αυτό δεν κρατάει για πολύ. Υπονομεύεται το στάτους τους και το κύρος τους. Από τηάλλη μεριά όταν η γυναίκα βρεθεί σε μία αντίστοιχη θέση ανεργίας η σχέση της δενκινδυνεύει στον ίδιο βαθμό».

Τι δείχνει εν εξελίξει έρευνα του Παντείου για την απιστία μέσα στον γάμο

Και το ερώτημα βέβαια που προκύπτει εν τέλει είναι πώς σχετίζονται τα συμπεράσματααυτής της έρευνας με τον έγγαμο βίο.

Advertisement

«Ο στόχος μας ήταν να μελετήσουμε και παντρεμένα ζευγάρια από την αρχή. Έχουμε ήδη αρχίσει να το κάνουμε και από τις πρώτες ενδείξειςδιαπιστώνουμε ότι τα δεδομένα μοιάζουν. Αυτό συμφωνεί και με τα δεδομένα που έχουμεαπό την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική βιβλιογραφία».

πηγη:ethnos.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement