Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο θερμότερος στον πλανήτη από το 1880!

Advertisement

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός Απρίλιος που έχει καταγραφεί στον πλανήτη από το 1880, όταν άρχισαν να τηρούνται αρχεία των θερμοκρασιών, ανέφεραν σήμερα οι μετεωρολόγοι της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Σύμφωνα με τη NOAA ο φετινός Απρίλιος ήταν ο δωδέκατος συνεχόμενος μήνας που σπάει ρεκόρ ανώτατης θερμοκρασίας, δηλαδή η πιο μακρά περίοδος στα χρονικά, γεγονός που υποδεικνύει ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιταχύνεται.

Το έτος 2015 ήταν το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε σημειωθεί το 2014.

Advertisement

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016, εξάλλου, ήταν οι πιο θερμοί που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη εδώ και 136 χρόνια, ξεπερνώντας κατά 1,12 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο των θερμοκρασιών του 20ού αιώνα.

Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους και των ωκεανών ξεπέρασε τον Απρίλιο κατά 1,10° Κελσίου τον μέσο όρο του περασμένου αιώνα, που βρισκόταν στους 13,7°C, διευκρίνισε η NOAA.

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σχεδόν σε όλο τον πλανήτη τον περασμένο μήνα, αλλά ειδικά στη Ρωσία και στην Αλάσκα, όπου τα θερμόμετρα ξεπέρασαν τον μέσο όρο κατά τρεις βαθμούς ή και περισσότερο.

Advertisement

Επίσης θερμοκρασίες υψηλότερες του φυσιολογικού καταγράφηκαν τον Απρίλιο στον βορειοανατολικό Καναδά και στο νότιο τμήμα της Λατινικής Αμερικής.

Η έκταση των περιοχών που παρέμεναν καλυμμένες από χιόνι στο βόρειο ημισφαίριο ήταν τον Απρίλιο η μικρότερη από το 1981, όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία με τη βοήθεια φωτογραφιών από δορυφόρους. Ήταν κατά 2,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα μικρότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010, υπογράμμισε η NOAA.

Μετά το 1997, την πρώτη χρονιά μετά το 1880 που καταγράφηκε άνοδος-ρεκόρ της θερμοκρασίας στον πλανήτη, τα 16 από τα 18 χρόνια που ακολούθησαν ήταν θερμότερα, πρόσθεσαν οι μετεωρολόγοι της υπηρεσίας.

Advertisement

Το θερμό ρεύμα του Ισημερινού Ελ Νίνιο, το οποίο επανεμφανίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό το 2015, συνέβαλε στην άνοδο-ρεκόρ των θερμοκρασιών. Αλλά η έντασή του άρχισε να μειώνεται, όπως είχε προβλεφθεί, τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη NOAA, κάτι που προοιωνίζεται την εμφάνιση του ψυχρού ρεύματος Λα Νίνια στον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2016.

πηγη: imerisia

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement