Σε δημοπρασία χειρόγραφο ποίημα της Άννας Φρανκ

ΜΕΤΑΞΥ 30.000 ΜΕ 50.000 ΕΥΡΩ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ

Advertisement

Ένα ποίημα που έγραψε η έφηβη Άννα Φρανκ λίγο πριν κρυφτεί με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ για να γλιτώσουν από τους Ναζί, ένα «πολύ σπάνιο» χειρόγραφό της, θα διατεθεί σε δημοπρασία στα τέλη Νοεμβρίου στο Χάαρλεμ, στην κεντρική Ολλανδία.

Το ποίημα ήταν γραμμένο σε ένα σχολικό λεύκωμα της «Κρικρί» (Κριστιάνε) φαν Μάαρσεν, της μεγαλύτερης αδελφής της καλύτερης φίλης της Άννας Φρανκ.

Η αξία του χειρογράφου εκτιμάται μεταξύ 30-50.000 ευρώ, διευκρίνισε ο οίκος δημοπρασιών Bubb Kuyper.

Advertisement

Το χειρόγραφο φέρει την ημερομηνία 28 Μαρτίου 1942. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όλη η οικογένεια Φρανκ κλείστηκε σε ένα «κρυφό» διαμέρισμα.

Έζησαν εκεί για δύο χρόνια, μέχρι τον Αύγουστο του 1944, όταν τους πρόδωσαν, τους συνέλαβαν και τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στο διαμέρισμα αυτό η μικρή Άννα έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

Advertisement

Σύμφωνα με την εφημερίδα NRC.Next, αυτή είναι η τέταρτη φορά που ένα χειρόγραφο της Άννας Φρανκ βγαίνει σε δημοπρασία.

Το 1988, τα γράμματα της ίδιας και της αδελφής της, της Μαργκότ, προς τους Αμερικανούς αλληλογράφους τους, πουλήθηκαν για 165.000 δολάρια.

Ένα βιβλίο με παραμύθια και τις υπογραφές των δύο κοριτσιών αγοράστηκε τον Μάιο στη Νέα Υόρκη έναντι 62.500 δολαρίων, τιμή διπλάσια από την αρχική εκτίμηση.

Advertisement

Οι τέσσερις πρώτοι στίχοι του ποιήματος κατά πάσα πιθανότητα είχαν αντιγραφεί από ένα περιοδικό του 1938. Οι επόμενοι τέσσερις όμως προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί σε άλλες πηγές.

Η Άννα Φρανκ πέθανε από τύφο στις αρχές του 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της αδελφής της.

πηγη:ethnos.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement