Χρονιά-ρεκόρ για τη ζέστη το 2016 και επισήμως!

Advertisement

Το 2016 θα σπάσει νέο ρεκόρ ζέστης, καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι κατά τη φετινή χρονιά περίπου 1,2 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

«Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, ο 21ος αιώνας θα έχει 16 από τα 17 πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί από τότε που υπάρχουν σχετικά αρχεία στα τέλη του 19ου αιώνα», σύμφωνα με τον WMO.

Πέρα από την παγκόσμια θερμοκρασία, άλλοι δείκτες της κλιματικής αλλαγής εμφανίζουν κι αυτοί τιμές ρεκόρ, προειδοποιεί ο οργανισμός.

Advertisement

Η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα των κύριων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου φθάνει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, οι αιώνιοι πάγοι στην Αρκτική έχουν εξασθενήσει και το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι «πολύ έντονο».

Το 2016, οι αιώνιοι πάγοι της Αρκτικής ήταν οι δεύτεροι πιο περιορισμένοι που έχουν καταγραφεί (4,14 εκατ. τ.χλμ. τον Σεπτέμβριο) μετά από εκείνους του 2012.

«Σε ορισμένες αρκτικές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη από το φυσιολογικό κατά 6 ως 7 βαθμούς Κελσίου », υπογράμμισε ο Πέτερι Τάλας, ο γενικός γραμματέας του WMO.

Advertisement

«Και σε πολλές αρκτικές και υποαρκτικές περιοχές της Ρωσίας, της Αλάσκας και του βορειοδυτικού Καναδά, η θερμοκρασία ξεπέρασε τη φυσιολογική κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου», προσθέτει υπογραμμίζοντας πως «έως τώρα, τα ρεκόρ ζέστης εκφράζονταν σε κλάσματα του βαθμού».

Η μοναδική μεγάλη ηπειρωτική περιοχή όπου η θερμοκρασία ήταν κατώτερη από τη φυσιολογική βρίσκεται στην υποτροπική ζώνη της Νότιας Αμερικής (βόρεια και κεντρική Αργεντινή, ένα τμήμα της Παραγουάης και της Βολιβίας).

Η αυξημένη θερμοκρασία των ωκεανών προκάλεσε επίσης λεύκανση των κοραλλιών. Σε ορισμένα τμήματα του μεγάλου κοραλλιογενούς υφάλου στην Αυστραλία, «έως και το 50% των κοραλλιών είναι νεκρά».

Advertisement

Στην ξηρά, τα απόλυτα ρεκόρ ζέστης καταρρίφθηκαν σε πολλές περιφέρειες: 42,7 βαθμοί Κελσίου στην Πρετόρια, 38,9 βαθμοί Κελσίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, 44,6 βαθμοί Κελσίου στην Ταϊλάνδη, 51 βαθμοί Κελσίου στην Ινδία.

πηγη:koolnews.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement