Το άτμισμα προκαλεί βλάβες στη στοματική κοιλότητα

Advertisement

H συγκεκριμένη μελέτη από τη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, είναι η πρώτη που εξέτασε τις βλαβερές συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη στοματική υγεία.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κερδίζουν συνεχώς έδαφος και δημοφιλία, ιδίως μεταξύ των νεαρών ηλικιών, καθώς θεωρούνται μια υγιεινή εναλλακτική στο κανονικό τσιγάρο.

«Όταν όμως ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου καίγεται, κάνει τα κύτταρα να απελευθερώνουν φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, που με τη σειρά τους αυξάνουν το στρες στο εσωτερικό των κυττάρων, προκαλώντας βλάβες», εξήγησε ο καθηγητής Rahman, που πέρσι δημοσίυεσε μια άλλη μελέτη για τις επιβλαβείς επιδράσεις του ατμού και των γεύσεων που μπαίνουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, στους πνεύμονες.

Advertisement

«Η συχνότητα και η ποσότητα του ατμίσματος είναι τα στοιχεία που καθοριζόταν την έκταση της βλάβης που προκαλείται σε ούλα και στοματική κοιλότητα».

Στο πλαίσιο της μελέτης, 3σδιάστατος ανθρώπινος ιστός εκτέθηκε σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου και βρέθηκε ότι και οι γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων, βλάπτουν τα κύτταρα της στοματικής, κοιλότητας.

«Κάποιες από τις γεύσεις μάλιστα, προκαλούσαν μεγαλύτερη βλάβη σε σχέση με άλλες, πρόσθεσε ο μεταδιδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου Fawad Javed, που έλαβε μέρος στη μελέτη.

Advertisement

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, που συμβάλλει στην εμφάνιση ουλίτιδας”.

πηγη:topontiki

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement