Τεστ αίματος αποκαλύπτει το προσδόκιμο ζωής

Πρωτοποριακή ανακάλυψη

Advertisement

Θα κάνατε ποτέ μια εξέταση η οποία θα προέβλεπε το προσδόκιμο ζωής σας;

Μπορεί η ανακάλυψη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης να φαίνεται -σε πρώτη ανάγνωση- μακάβρια, ωστόσο μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος και η άνοια, πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα κλινικά σημάδια.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση «Aging Cell», υποστηρίζουν πως με ένα πολύ μικρό δείγμα αίματος ενός ατόμου μπορούν να προβλέψουν το προσδόκιμο ζωής του, το πώς θα γεράσει και αν έχει έντονη προδιάθεση να εμφανίσει σοβαρές ασθένειες επιτρέποντάς του να κάνει έγκαιρα τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

Advertisement

Μελέτησαν δεδομένα βιοδεικτών που συγκέντρωσαν από 5.000 δείγματα αίματος και στη συνέχεια τα συνέκριναν με την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Ετσι κατάφεραν να ταυτοποιήσουν κάποια πρότυπα (patterns) που ήταν ενδεικτικά καλών και κακών χαρακτηριστικών υγείας και που μεταξύ άλλων προβλέπουν τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η ταυτοποίηση 26 διαφορετικών προφίλ βιοδεικτών τα οποία μπορούν να προβλέψουν την πορεία της υγείας ενός ατόμου και τις πιθανότητες να έχει υγιή ή μη υγιή γήρανση.

Advertisement

«Αυτά τα προφίλ απεικονίζουν διαφορές στο πώς ο κάθε άνθρωπος γηράσκει και μπορούν να προβλέψουν το προσδόκιμο ζωής, την υγιή ή μη γήρανση, αλλαγές στις γνωστικές και φυσικές λειτουργίες αλλά και ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το έμφραγμα, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος» ανέφερε η επιστημονική ομάδα.

«Τώρα είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε και να μετρήσουμε χιλιάδες βιοδείκτες από μια μικρή ποσότητα αίματος με την ιδέα να μπορέσουμε να προβλέψουμε ποιος κινδυνεύει από ένα μεγάλο εύρος ασθενειών πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα κλινικά σημάδια».

Ωστόσο σημειώνουν ότι χρειάζονται κλινικές μελέτες σε μεγαλύτερες ομάδες ατόμων προτού ξεκινήσει η εφαρμογή της επαναστατικής εξέτασης αίματος.

Advertisement

Ερευνες

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια ιατρική κοινότητα προσπαθεί να δώσει ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στις έρευνες για την πρόβλεψη και την πρόληψη ασθενειών.

Παρόλο που έχουν ανακαλυφθεί ήδη μια σειρά από τεχνικές πρόβλεψης εμφάνισης ασθενειών, η νέα προσέγγιση των Αμερικανών ερευνητών επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν μια συνολική εικόνα για τη μελλοντική υγεία του ασθενούς και, κατ΄επέκταση, για το προσδόκιμο ζωής του.

Με αυτήν τη ρηξικέλευθη εξέταση αίματος θα μπορούν στη συνέχεια να συμβουλεύσουν τους ασθενείς ποιους ρεαλιστικούς κινδύνους αντιμετωπίζει η υγεία τους και τι αλλαγές πρέπει να κάνουν για να τους προλάβουν.

Advertisement

Επίσης ορισμένες εταιρείες προσφέρουν ήδη εξετάσεις που υποστηρίζουν ότι προβλέπουν το προσδόκιμο ζωής, ωστόσο αφενός είναι πιο σύνθετες και δαπανηρές επειδή χρησιμοποιούν ανάλυση DNA και αφετέρου δεν δίνουν στοιχεία για την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων νόσων.

Η νέα τεχνική προφίλ βιοδεικτών μπορεί να έχει μια επιπλέον εφαρμογή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την επιτάχυνση των μακροχρόνιων δοκιμών φαρμάκων.

Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Πάολα Σεμπαστιάνι, αντί να περιμένουμε «χρόνια ολόκληρα» για αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, μπορούν αυτές να βασίζονται σε προφίλ βιοδεικτών για να εντοπίζουν πολύ νωρίτερα το αποτέλεσμα ενός πειραματικού φαρμάκου.

Advertisement

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

• 5.000 άτομα σε διάστημα 8 ετών παρακολούθησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

• Ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών (καρκίνος, διαβήτης τύπου 2, άνοια, καρδιοπάθειες) μπορεί να εντοπιστεί πριν από τα πρώτα κλινικά συμπτώματα

• 26 διαφορετικά προφίλ βιοδεικτών μπορούν να προβλέψουν τη γενική μελλοντική εικόνα της υγείας ενός ατόμου και το προσδόκιμο ζωής του.

Advertisement

Τα προφίλ βιοδεικτών μπορούν να επιταχύνουν και τις μακροχρόνιες δοκιμές φαρμάκων

πηγη:ethnos.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement