Ο Paul McCartney κατέθεσε μήνυση για τα δικαιώματα τραγουδιών των Beatles

Advertisement

Ο Paul McCartney κατέθεσε μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέα Υόρκης κατά της μουσικής εταιρίας Sony ATV Music Publishing για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα επί ορισμένων τραγουδιών των Beatles, μια δικαστική διαμάχη που μπορεί να είναι βαριά σε συνέπειες για τη δισκογραφική εταιρεία.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (Copyright Act) του 1976, οι καλλιτέχνες μπορούν να διεκδικούν δικαιώματα των έργων τους 35 χρόνια μετά τη χρονιά της πρώτης έκδοσής τους ή έως 56 χρόνια για έργα που χρονολογούνται πριν από το 1978.

Το 2018, συμπληρώνονται 56 χρόνια από τότε που τα θρυλικά Σκαθάρια εξέδωσαν το πρώτο τους σινγκλ, «Love me do».

Advertisement

Η υπόθεση άρχισε τον Οκτώβριο του 2008, όταν ο McCartney έστειλε ειδοποίηση στην Sony ATV Music Publishing δηλώνοντας την πρόθεσή του να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα πολλών τραγουδιών, όπως οι επιτυχίες των Beatles «Across the Universe», «Love me do» και «I Want to hold your hand», σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε.

Ο 75χρονος χρισμένος ιππότης, τραγουδιστής και συνθέτης, σύμφωνα πάντα με τη μήνυση, ζήτησε από τη Sony ATV Music Publishing να αναγνωρίσει την αξίωσή του να ανακτήσει τα δικαιώματα σε τραγούδια που είχε συνθέσει με τον John Lennon μεταξύ Σεπτεμβρίου του 1962 και Ιουνίου του 1971, αλλά οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να παράσχουν μια τέτοια βεβαίωση.

Παρόμοια υπόθεση έφερε αντιμέτωπους τον Δεκέμβριο ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης το βρετανικό ποπ συγκρότημα Duran Duran και τη δισκογραφική του εταιρεία, την οποία έχει η Sony ATV Music Publishing. Οι Duran Duran ήθελαν να ανακτήσουν τα δικαιώματα ορισμένων από τις παλιές επιτυχίες τους όπως το «Rio» και το «A view to a kill», τραγούδι της ομώνυμης ταινίας του James Bond, όμως οι δικαστές έκριναν ότι η αμερικανική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται στη Βρετανία.

πηγη:naftemporiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement