Οι ειδικοί προειδοποιούν: Προσοχή στο χτεσινό φαγητό

Advertisement

Αν τρώμε χτεσινό ρύζι, που δεν έχει φυλαχτεί σωστά, κινδυνεύουμε από τροφική δηλητηρίαση.

Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή το βράσιμό του δεν είναι απαραίτητο ότι καταφέρνει να σκοτώσει όλα τα παθογόνα μικρόβια που περιλαμβάνει.

Η πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια στο ρύζι αυξάνεται όταν το κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Advertisement

Αυτά εξήγησε ο ειδικός για την ασφάλεια τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Benjamin Chapman.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς είναι να βάζουμε το ρύζι στο ψυγείο μέσα στις επόμενες δύο ώρες αφού το μαγειρέψουμε.

Επίσης πρέπει να το πλένουμε με αρκετό νερό, κρυώνοντάς το, αφού το βράσουμε.

Advertisement

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να το κρατάμε σε ζεστή θερμοκρασία.

Σίγουρα πάντως είναι λανθασμένη πρακτική αυτό που κάνουν κάποια εστιατόρια, τα οποία βράζουν το ρύζι το πρωί και το κρατάνε ολόκληρη την ημέρα για να το σερβίρουν όποτε χρειαστεί.

Αντίθετα δεν υπάρχει πρόβλημα με το ρύζι από το σούσι, γιατί περιέχει ξίδι που μειώνει τις πιθανότητες να αναπτυχθούν μικρόβια.

πηγη:vita.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement