Οι χώρες που δεν φορολογούν τους πολίτες τους

Advertisement

Αραβικές μοναρχίες που απέκτησαν αμύθητο πλούτο από το πετρέλαιο καθώς και φορολογικοί «παράδεισοι» οι οποίοι υπήρξαν ή εξακολουθούν να αποτελούν βρετανικές αποικίες, περιλαμβάνονται στην δεκάδα των χωρών που δεν φορολογούν τους πολίτες τους.

Ο σχετικός κατάλογος έχει ως εξής:

1.ΚΑΤΑΡ

Κάτοικοι: 1,9 εκατ.

ΑΕΠ: $182 δισ.

Κατά κεφαλήν: $102.000 (1η στον κόσμο)

Η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ στηρίζει τον πλούτο της στο φυσικό αέριο.

Δεν φορολογεί τους κατοίκους της -το 14% είναι εκατομμυριούχοι- αλλά οι εταιρείες υδρογονανθράκων πληρώνουν έως και 35%.

Advertisement

Δεν υπάρχει φόρος σε μερίσματα, κέρδη, υπεραξία και περιουσία.

Οι εργαζόμενοι δίνουν το 5% για ασφάλιση, η ανεργία είναι στο 0,1% και οι χειρωνακτικές εργασίες γίνονται σχεδόν αποκλειστικά (94%) από ξένους.

2. ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ

Κάτοικοι: 64.000

ΑΕΠ: $5,8 δισ.

Κατά κεφαλήν: $86.000 (3η στον κόσμο σύμφωνα με το CIA World Factbook)

Advertisement

Ο φόρος 0% εισοδήματος είναι το μόνο καλό που έχει αυτή η χώρα. Ο εργαζόμενος έχει κρατήσεις 7% από τον εργοδότη του, 120 δολάρια το μήνα για κοινωνική ασφάλιση, φόρο ακίνητης περιουσίας μέχρι 19% και φόρο κληρονομιάς 5-20%, ενώ τόσο η στέγη όσο και τα εισαγόμενα αγαθά είναι πανάκριβα.

Ωστόσο, ο μηδενικός φόρος στις επιχειρήσεις την κάνει εξαιρετικά δημοφιλή, στο χρηματιστήριo της είναι εγγεγραμμένες πάνω από 400 ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ο πιο διάσημος «πελάτης» της χώρας είναι η Google που γλίτωσε πάνω από $2 δισ. σε φόρους το 2011 χρησιμοποιώντας το τοπικό «υποκατάστημά» της.

3. ΜΠΡΟΥΝΕΪ

Κάτοικοι: 410.000

ΑΕΠ: $21 δισ.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: $54.300 (5η στον κόσμο)

Η μικρή χώρα στον Ινδικό Ωκεανό «κάθεται» ολόκληρη πάνω σε ένα κοίτασμα πετρελαίου και το 90% των εξαγωγών της (και το 50% του ΑΕΠ) στηρίζεται στους υδρογονάνθρακες.

Advertisement

Είναι η 5η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο και δεν έχει καθόλου χρέος.

Και επειδή όλα αυτά ανήκουν στο μονάρχη, ο Σουλτάνος που την κυβερνά ήταν το 1997 ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μέχρι που ο άσωτος αδελφός του ξόδεψε όλα τα δισεκατομμύρια της οικογένειας.

Κάπως έτσι οι κάτοικοι απέκτησαν την υποχρέωση της εισφοράς στα ασφαλιστικά ταμεία.

Advertisement

4. ΕΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Κάτοικοι: 8,2 εκατ.

ΑΕΠ: $271 δισ.

Κατά κεφαλήν: $49.000 (7η στον κόσμο)

Οι πετρελαϊκές εταιρείες αγαπούν τόσο πολύ τα Εμιράτα, που δέχονται να κάνουν μπίζνες μαζί τους, παρά το φόρο μέχρι 55% που τους επιβάλλουν στα κέρδη.

Από αυτόν το φόρο, από το φόρο 20% στις τράπεζες και από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων -η χώρα διαθέτει τα 7α μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο- η χώρα εισπράττει αρκετά, ώστε να μην ενοχλεί τους πολίτες της με δηλώσεις εισοδήματος και εκκαθαριστικά.

Ωστόσο, επιβάλλει φόρο στα ακίνητα, δημοτικούς φόρους και διόδια, ενώ το αλκοόλ βαρύνεται με δασμούς έως και 80%.

Advertisement

5. ΝΗΣΙΑ ΚΕΪΜΑΝ

Κάτοικοι: 57.000

ΑΕΠ: $3,2 δισ.

Κατά κεφαλήν: $43.800 (10η στον κόσμο σύμφωνα με το CIA World Factbook)

Μηδέν φόρος στο εισόδημα ατόμων και εταιρειών, μηδέν φόρος υπεραξίας, μηδέν ΦΠΑ, μηδέν φόρος ακίνητης περιουσιας, προαιρετικές ασφαλιστικές εισφορές.

Με το εισόδημα της κυβέρνησης να προέρχεται κυρίως από τους δασμούς στα αγαθά (5-25%), η κρίση την έκανε να σκεφτεί να επιβάλλει φόρο στα εισοδήματα των αλλοδαπών.

Advertisement

Tους μέτρησε, βρήκε ότι είναι το 50% της εργατικής δύναμης και σχεδόν όλοι υπάλληλοι ξένων εταιρειών με μεγάλους μισθούς, είδε ότι κινδυνεύει να τους χάσει και άφησε τα σχέδια στο συρτάρι…

6. ΚΟΥΒΕΪΤ

Κάτοικοι: 2,8 εκατ.

ΑΕΠ: $163 δισ

Κατά κεφαλήν: $39.800 (16η στον κόσμο)

Το 90% των εξαγωγών του είναι πετρέλαιο και το 93% των εργαζομένων του δουλεύει στο δημόσιο – σε υπηρεσίες ή κρατικές εταιρείες.

Το εισόδημα δεν φορολογείται, αλλά το 7,5% του πηγαίνει σε ασφαλιστικές εισφορές.

Advertisement

7. ΜΠΑΧΑΜΕΣ

Κάτοικοι: 353.000

ΑΕΠ: $11 δισ.

Κατά κεφαλήν: $31.400 (28η στον κόσμο)

Το 70% των κρατικών εσόδων αποτελείται από δασμούς και φόρους στο εμπόριο και το υπόλοιπο από τον τουρισμό και τις οικονομικές υπηρεσίες.

Το εισόδημα δεν φορολογείται, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μόλις 3,9% και ο φόρος ακίνητης περιουσίας από 0-1%. Στη χώρα δεν υπάρχει φόρος στις επιχειρήσεις, ούτε φόρος υπεραξίας, ούτε ΦΠΑ.

8. ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Κάτοικοι: 30 εκατ.

ΑΕΠ: $900 δισ.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: $31.200 (29η στον κόσμο)

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο (και δεύτερος στην παραγωγή πίσω από τη Ρωσία) δεν φορολογεί καθόλου το εισόδημα των κατοίκων του, αλλά επιβάλλει 20% φόρο στους αυτοαπασχολούμενους αλλοδαπούς και 20% φόρο υπεραξίας.

Advertisement

9. ΟΜΑΝ

Κάτοικοι: 3,8 εκατ.

ΑΕΠ: $90 δισ.

Κατά κεφαλήν: $29.100 (33η στον κόσμο)

Το πετρέλαιο τελειώνει και η κυβέρνηση ψάχνει να βρει λύση μια και το 70% του εισοδήματός της προέρχεται από αυτό. Οι πολίτες δεν πληρώνουν κανέναν φόρο εκτός από 3% στις αγοραπωλησίες ακινήτων και 6,5% ασφαλιστικές εισφορές.

10. ΜΠΑΧΡΕΙΝ

Κάτοικοι: 1,2 εκατ.

ΑΕΠ: $31 δισ.

Κατά κεφαλήν: $28.700 (34η στον κόσμο)

Το 88% των εσόδων της χώρας προέρχεται από το πετρέλαιο, αλλά ο προϋπολογισμός της είναι ελλειμματικός λόγω των υψηλών επιδοτήσεων και παροχών που δίνει στους πολίτες της, για μην βαδίσουν στο δρόμο που χάραξαν οι Αιγύπτιοι.

πηγη:tvxs.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement