Τα σημάδια στο σώμα μας που δεν πρέπει να αγνοούμε

Advertisement

Πολλές φορές μπορεί να παρατηρούμε στο σώμα μας ορισμένες αλλαγές, τις οποίες συνήθως δεν αξιολογούμε όπως θα έπρεπε.

Ξαφνικοί πόνοι, χρωματικές αλλαγές ή δυσχρωμίες στην επιδερμίδα, επίμονα σπυράκια και ελιές είναι μερικά από αυτά τα σημάδια που μπορεί να εντοπίσουμε, χωρίς όμως να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή που χρειάζεται.

Πράγματι, τις περισσότερες φορές αυτά οφείλονται σε περιβαλλοντικές διακυμάνσεις, όπως η εκτεταμένη ηλιακή ακτινοβολία, σε ορμονικές διαταραχές ή ακόμα και στην κούραση που βιώνουμε καθημερινά.

Advertisement

Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούμε τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας αλλά πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας.

Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα σημάδια αυτά που μας φανερώνουν κάποια σοβαρή κατάσταση για τον οργανισμό μας και ας γίνουμε πιο προσεκτικοί από εδώ και πέρα.

Μία «περίεργη» ελιά

Αν παρατηρήσετε στο δέρμα σας μια ελιά που δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες που έχετε στο σώμα σας, μην την αγνοήσετε.

Advertisement

Δεν είναι μόνο οι νέες ελιές επικίνδυνες, αλλά και αυτές που έχουμε από τη γέννησή μας και μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αρκετές κρεατοελιές στα μπράτσα και στην πλάτη. Αυτή που διαφέρει από τις υπόλοιπες είναι συνήθως η προβληματική. Για το λόγο αυτό, με οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας.

Σκούρες ραβδώσεις στα νύχια

Οι ανεξήγητες αλλαγές στα νύχια συχνά προδίδουν διάφορες μορφές καρκίνου, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα, η εμφάνιση του μελανώματος στις άκρες των δακτύλων και ειδικότερα στην περιοχή των νυχιών, περιγράφεται συχνότερα σε άτομα της κίτρινης ή της μαύρης φυλής, ενώ είναι σπάνια σε ανθρώπους της καυκάσιας φυλής.

Το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, ο αντίχειρας και το μικρό δάκτυλο, αποτελούν τις συχνότερες θέσεις ανάπτυξής του.

Φαγούρα που δεν υποχωρεί

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς γιατρούς σε όλο τον κόσμο, ο έντονος κνησμός είναι ένα από τα κρυφά συμπτώματα του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Advertisement

Ο διαβήτης προκαλεί κακή κυκλοφορία του αίματος η οποία οδηγεί σε ξηρότητα του δέρματος και φαγούρα. Ορισμένοι από τους διαγνωσμένους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, πράγματι βιώνουν μια αίσθηση φαγούρας στα άκρα τους.

Έτσι, αν αντιμετωπίζετε βασανιστικό κνησμό που δεν υποχωρεί, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό και να εξετάσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος

Αν έχετε αφαιρέσει μια ελιά από το δέρμα και γύρω από το σημείο παρατηρείτε αλλαγές στο χρώμα της επιδερμίδας, επισκεφθείτε  άμεσα έναν δερματολόγο.

Advertisement

Μελανό σημάδι στο μάγουλο

Κάποιες θεωρητικά «ακίνδυνες» περιοχές, όπως το εσωτερικό του μάγουλου, η ρινική κοιλότητα και ο κόλπος, είναι σημεία που μπορεί να εκδηλωθεί μελάνωμα. Για το λόγο αυτό, πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε γιατρό αν εντοπίσετε ασυνήθιστα σημάδια.

Ξαφνικοί πονοκέφαλοι

Ένας απλός πονοκέφαλος συνήθως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μπλοκαρισμένο νεύρο ή κάποια αφυδάτωση. Οποιοσδήποτε όμως σοβαρός πονοκέφαλος που έρχεται ξαφνικά  χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Αυτό το είδος της δυσφορίας θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα οποιουδήποτε αριθμού ιατρικών προβλημάτων που λαμβάνουν χώρα, όπως η ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου. Οι πιο σοβαροί πονοκέφαλοι γενικά κορυφώνονται από την άποψη του πόνου, μέσα σε λίγα λεπτά και μπορεί να διαρκέσουν για 5 λεπτά ή περισσότερο.

Advertisement

Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που κανείς δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσει ανεξάρτητα από την ηλικία του ή την συνολική κατάσταση της υγείας του.

Ο πόνος αυτός  θα εκδηλωθεί συχνά είτε ως αμβλύ χτύπημα ή ως διαπεραστικός  πόνος μέσα στο κέντρο του θώρακα, συμπτώματα  τα οποία μπορεί να είναι πρόδρομος για την καρδιακή προσβολή.

Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί  όταν η καρδιά έχει δυσκολία άντλησης του αίματος επηρεάζει επίσης και άλλα μέρη του σώματος. Εκείνοι με προβληματικό καρδιακό ρυθμό, θα παρατηρήσουν συχνά πόνο γύρω από τους ώμους τους και μέσα από το σαγόνι τους.

Advertisement

Εύθραυστα νύχια

Η ανεπάρκεια στη βιοτίνη (βιταμίνη Β7) μπορεί να προκαλέσει νύχια που σπάνε και ξηρά μαλλιά. Προσθέστε περισσότερα πλούσια τρόφιμα με βιοτίνη στη διατροφή σας για να καταπολεμήσετε την έλλειψή της.

Εξογκώματα στο πίσω μέρος του βραχίονα

Η έλλειψη σε λιπαρά οξέα, και πιο συγκεκριμένα σε ω-3 λιπαρά, οφείλεται για την εμφάνιση μικρών και λευκών εξογκωμάτων στο πίσω μέρος του βραχίονα. Για να τα καταπολεμήσετε, εντάξτε στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Ακμή

Όλοι υποφέρουμε από ακμή, όταν έχουμε ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για να έχουμε λαμπερή και φρέσκια επιδερμίδα.

Advertisement

Είναι επίσης χρήσιμος για τα κύτταρα του δέρματος και την αναγέννησή τους ενώ αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου 5-α-αναγωγάσης.

Θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 30mgr ψευδαργύρου ημερησίως προκειμένου να αποφευχθεί η ακμή.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι κυρίως τα ζωικά προϊόντα όπως το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, τα στρείδια αλλά και οι μπανάνες, τα όσπρια και τα μανιτάρια.

πηγη:flowmagazine.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement