Ανακάλυψαν τρόπο να μαυρίζεις χωρίς τον κίνδυνο της υπεριώδους ακτινοβολίας

Advertisement

Πριν από περίπου μια δεκαετία, ερευνητές του DFCI (Dana-Farber Cancer Institute) ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια χημική ένωση που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την μελανίνη στο δέρμα των ποντικιών, χωρίς να χρειάζεται η έκθεση τους στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.

Τώρα, μετά από πολλά χρόνια εργαστηριακών δοκιμών, η ίδια ομάδα κατάφερε να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα και σε καλλιέργεια ανθρώπινου δέρματος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μαύρισμα χωρίς κινδύνους.

Η χημική ένωση ονομάζεται φορσκολίνη, προέρχεται από το φυτό Coleus Forshohlii και μπορεί να τη βρει κανείς στα φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής.

Advertisement

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, η φορσκολίνη ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο δέρμα των ποντικιών και γι’ αυτό ξεκίνησαν δοκιμές στο ανθρώπινο δέρμα.

Εκεί, όμως, ήρθαν αντιμέτωποι με διάφορες δυσκολίες λόγω του μεγαλύτερου πάχους (περίπου 5 φορές παχύτερο).

Η λύση δόθηκε με μια νέα κατηγορία αναστολέων κινάσης (SIK) που μπορούν να διαπεράσουν το ανθρώπινο δέρμα και να ενεργοποιήσουν το γονίδιο MITF, υπεύθυνο για την ανάπτυξη των μελανοκυττάρων.

Advertisement

Μετά από εφαρμογή 8 ημερών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το δέρμα άρχισε να σκουραίνει!

Η μέθοδος τους ακολουθεί ακριβώς την ίδια πορεία που θα είχαμε αν απλά καθόταν κάποιος υπό το φως του Ήλιου, με τη διαφορά ότι δεν δέχεται την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία που καταστρέφει το DNA και διασπά τα μελανοκύτταρ, μια κατάσταση που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Τώρα, οι ερευνητές του DFCI μαζί με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέπτυξαν μια νέα κατηγορία αναστολέων SIK μικρού μορίου που βελτιστοποιούνται ώστε να διεισδύσουν στο παχύτερο ανθρώπινο δέρμα και να επάγουν την έκφραση ενός γονιδίου που ονομάζεται MITF.

Advertisement

Αυτό το γονίδιο παρέχει τις οδηγίες για μια πρωτεΐνη που ελέγχει την ανάπτυξη κυττάρων που παράγουν χρωστικές που ονομάζονται μελανοκύτταρα.

πηγη:techgear.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement