Ο θηλασμός προστατεύει την καρδιά της μητέρας

Advertisement

Ο θηλασμός δεν ωφελεί μόνο τα μωρά. Προσφέρει πολλά οφέλη και στις μανούλες.

Νέα έρευνα δείχνει ότι μειώνει τον κίνδυνο να εκδηλώσει καρδιακές παθήσεις η μητέρα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ο θηλασμός για διάστημα ενός έτους μειώνει κατά 9% τις πιθανότητες της μητέρας να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή της.

Advertisement

Για κάθε επιπλέον έξι μήνες θηλασμού βρέθηκε ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώνεται κατά 4% και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 3%.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσο μεγαλύτερη σε ηλικία είναι η θηλάζουσα μητέρα τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για την καρδιαγγειακή της υγεία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου ανέλυσαν στοιχεία 289.573 κινέζων γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη, οι οποίες είχαν θηλάσει τα μωρά τους για ένα έτος.

Advertisement

Μετά από οκτώ χρόνια παρακολούθησης, οι επιστήμονες είχαν καταγράψει 16.671 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και 23.983 περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Παρότι δεν μπορούμε να αιτιολογήσουμε απόλυτα τα οφέλη του θηλασμού στην υγεία της μητέρας, τα αποδίδουμε στην ταχύτερη επαναφορά του μεταβολισμού της μετά την εγκυμοσύνη», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Sanne Peters, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός βοηθά τις νέες μανούλες να χάσουν ευκολότερα βάρος και να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα της χοληστερίνης, της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης στο αίμα τους μετά την εγκυμοσύνη.

πηγη:vita.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement