Όσοι τρώνε συχνά ψάρια, καταπίνουν 11.000 μικροκομματάκια πλαστικού κάθε χρόνο!

Advertisement

Ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πωλούνται παγκοσμίως κάθε λεπτό! Κάθε λεπτό!

Μέχρι το 2021, αυτό το νούμερο θα αυξηθεί κατά 20%! 20.000 μπουκάλια πωλούνται κάθε δευτερόλεπτο!

Συνολικά, 480 δισεκατομμύρια μπουκάλια πωλήθηκαν το 2016 κι αυτό το νούμερο θα φτάσει τα 583 δισεκατομμύρια το 2021!

Advertisement

Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνται για αναψυκτικά και νερό και η αυξητική τάση προέρχεται από την μαζική είσοδο  της Κίνας και των υπόλοιπων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας στην συγκεκριμένη αγορά.

Τα νούμερα είναι βεβαίως τροματικά και συνάμα εντυπωσιακά και ενδεχομένως δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αν λειτουργούσε κανονικά η ανακύκλωση όλων αυτών των πλαστικών μπουκαλιών.

Ω, τι έκπληξη, όμως… Λιγότερα από τα μισά μπουκάλια που πωλήθηκαν το 2016 ανακυκλώθηκαν και μόλις το 7% εξ αυτών επανήλθαν στην αγορά ως καινούργια μπουκάλια!

Advertisement

Δεν χρειάζεται να ψάξουμε και πολύ για να βρούμε πού κατέληξαν όλα τα υπόλοιπα.

5-13 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς και μέχρι το 2050, αυτοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό απ’ ότι ψάρια σε καθαρό βάρος!!! Προσπαθήστε να το συνειδητοποιήσετε λίγο αυτό.

Το 2050, υπολογίζεται ότι οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό απ’ ότι ψάρια!

Advertisement

Κι αυτή η αναλογία, φτάνει και μέχρι τα πιάτα μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γάνδης, όσοι τρώνε συχνά ψάρια, καταπίνουν 11.000 μικροκομματάκια πλαστικού κάθε χρόνο!

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ έδειξε πως πλαστικό βρέθηκε στο 1/3 των ψαριών που αλιεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η κρίση της μόλυνσης από τα πλαστικά… παλεύει αυτή της κλιματικής αλλαγής, γιατί μολύνει κάθε φυσικό σύστημα κι έναν μεγάλο αριθμό οργανισμών του πλανήτη. Αν και η παραγωγή των πλαστικών μπουκαλιών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια, τα συστήματα για να τα περιορίσουν, να τα ελέγξουν και να τα ανακυκλώσουν δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν», δήλωσε σχετικά ο Χιούγκο Τάγκχολμ, μέλος μιας ακτιβιστικής οργάνωσης που προσπαθεί να βρει λύσεις για το θέμα.

Advertisement

Λίγους μήνες πριν, επιστήμονες βρήκαν 18 τόνους πλαστικών σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά του πλανήτη, κάπου στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Είχαν παρασυρθεί εκεί από τα ρεύματα. Εξού και η τεράστια συσσώρευση πλαστικών στις ακτές της Αρκτικής, όταν οι πληθυσμοί που κατοικούν εκεί είναι πάρα πολύ μικροί.

Την ευθύνη γι’ αυτήν την πραγματικά τεράστια απειλή (πέρα φυσικά από όλους εμάς, που σπανιότατα μπαίνουμε στη διαδικασία να ανακυκλώσουμε τα μπουκάλια που αγοράζουμε) φέρουν οι έξι μεγαλύτερες εταιρίες παρασκευής αναψυκτικών και εμφιαλωμένου νερού, οι οποίες δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να συνεισφέρουν.

Advertisement

Αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν 100% ανακυκλωμένα πλαστικά για την παρασκευή νέων μπουκαλιών, αντ’ αυτού, εκ του συνόλου της παραγωγής τους, το κάνουν μόλις στο 6.6%, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace! Ο λόγος; Τα ανακυκλωμένα πλαστικά δεν έχουν… ωραία εμφάνιση!

Σε κανέναν δεν αρέσει η εικόνα με εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια πεταμένα στις παραλίες που επισκεπτόμαστε.

Το πρόβλημα, όμως, έχει προ πολλού ξεφύγει από το… αισθητικό της υπόθεσης. Πλέον, η μόλυνση στον πλανήτη αρχίζει και φτάνει σε οριακά επίπεδα και το μέλλον φαντάζει ακόμα χειρότερο αν δεν λάβουμε σήμερα μέτρα!

πηγη:reader.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement