Η μακροζωία συνδέεται με την ευφυΐα κατά την παιδική ηλικία

Advertisement

Η ευφυΐα είναι το εισιτήριο για υγιή ζωή και μακροημέρευση, σύμφωνα με νεότερη έρευνα βρετανών επιστημόνων.

Βρετανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπιστώνει ότι ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με τη μακροζωία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης (η έρευνα έγινε σε εντεκάχρονα παιδιά) έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ορισμένες μορφές καρκίνου αργότερα στη ζωή τους συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν φυσιολογικό δείκτη ευφυΐας.

Advertisement

Επίσης, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο απώλειας της ζωής τους λόγω κάποιου τραυματισμού, μιας πάθησης του πεπτικού τους συστήματος ή εξαιτίας της άνοιας.

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι αυτό ενδέχεται να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που είναι πιο ευφυείς φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και ακολουθούν γενικότερα έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν επίσης ρόλο.

Advertisement

Για τις ανάγκες της έρευνας οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά στοιχεία 33.536 ανδρών και 32.229 γυναικών που γεννήθηκαν στη Σκωτία το 1936 και είχαν συμμετάσχει σε ηλικία 11 ετών στην επιστημονική έρευνα «The Scottish Mental Survey», στο πλαίσιο της οποίας είχαν υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν με τη βοήθεια των καταγεγραμμένων στοιχείων την εξέλιξη της υγείας των συμμετεχόντων για ένα διάστημα 68 χρόνων.

Αφού συνεκτίμησαν διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως την ηλικία, το φύλο και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που είχαν εμφανίσει υψηλό IQ στο τεστ νοημοσύνης στο οποίο είχαν υποβληθεί κατά την παιδική τους ηλικία ήταν περισσότερο πιθανό να βρίσκονται ακόμα εν ζωή μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος που εξετάστηκε.

Advertisement

Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι η πάνω από τον μέσο όρο βαθμολογία στο τεστ νοημοσύνης συνδεόταν με 28% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο, 25% από στεφανιαία νόσο και 24% από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ian Deary, δήλωσε σχετικά: «Είμαι αισιόδοξος από τα αποτελέσματα της έρευνας. Ελπίζω ότι χάρη σε αυτά θα μπορέσουμε να βρούμε τι είναι αυτό που κάνει τους ευφυείς ανθρώπους να ζουν περισσότερο, να το αντιγράψουμε και να καταφέρουμε έτσι να ζούμε πιο υγιείς και για περισσότερα χρόνια».

Και ο καθηγητής συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα πλήρως  γιατί συνδέεται η παιδική ευφυΐα με τη μακροβιότητα, όμως εξετάζουμε ενδελεχώς όλα τα ενδεχόμενα».

Advertisement

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal».

πηγη:vita.gr  

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement