Οι Ιταλοί είναι οι πρώτοι «παγωτατζήδες» στην Ευρώπη

Advertisement

Μπορεί η οικονομία της Ιταλίας να έχει τα προβλήματά της σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά υπάρχει ένας τομέας όπου οι Ιταλοί βρίσκονται μπροστά από τους υπόλοιπους: το παγωτό, με τη χώρα να είναι ο κορυφαίος παραγωγός.

Οι Ιταλοί παρασκευαστές παρήγαγαν 595 εκατ. λίτρα παγωτού το 2016, το 19% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής – κάπου 6,8 δισεκατομμύρια μπάλες! Οι Γερμανοί ήρθαν δεύτεροι με 515 εκατ. λίτρα.

Πάνω από 19.000 παγωτατζίδικα λειτουργούν στη χώρα, με περισσότερα να προστίθενται κάθε χρόνο.

Advertisement

Ο αριθμός τους στο Μιλάνο αυξήθηκε κατά 4,5% το 2016. Αν και τα περισσότερα είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, αποτελούν μια αγορά 1,4 δισ. ευρώ που απασχολεί 69.000 ανθρώπους.

ice_cream1

«Το καλοκαίρι φτάνουμε να πουλάμε μέχρι και 300 κιλά παγωτό την ημέρα», λέει ο Αλμπέρτο Μανασέι, ιδρυτής της γκουρμέ αλυσίδας Gelateria dei Gracchi, που αυτό το μήνα άνοιξε το τέταρτο κατάστημά της στη Ρώμη.

Advertisement

Με κάθε Ιταλό να καταναλώνει πάνω από 100 μπάλες παγωτού κάθε χρόνο, το περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο, δεν μένει πολύ εμπόρευμα για διάθεση στο εξωτερικό.

Και καθώς η παραγωγή γίνεται επί τόπου στα παγωτατζίδικα, πρόκειται κυρίως για μια εγχώρια υπόθεση για την Ιταλία, που στις εξαγωγές παγωτού έρχεται πέμπτη στην Ευρώπη. Στον τομέα αυτό προηγούνται η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Βέβαια οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα αναγνωρίζουν τη διαφορά. «Το ιταλικό παγωτό είναι πιο κρεμώδες και πιο γευστικό από το γαλλικό», λέει ο Αλεξάντρ Μερλέν, Γάλλος τουρίστας. «Σχεδιάζω να τρώω τουλάχιστον ένα την ημέρα στις τέσσερις ημέρες που θα μείνω στη Ρώμη».

Advertisement

Κι ενώ οι Ιταλοί υπερήφανα συμφωνούν ότι το δικό τους παγωτό είναι το καλύτερο, στις γεύσεις οι απόψεις διίστανται.

Σε κάθε ουρά παγωτατζίδικου θα ακούσεις επιχειρήματα υπέρ των κλασικών ή των πιο μοντέρνων γεύσεων. «Η σοκολάτα είναι διαχρονικά αγαπημένη γεύση, αλλά το φετινό σουξέ είναι η γεύση τζίντζερ, που μπορεί να συνδυαστεί με κρέμα ή φρούτα» λέει η Νικόλ, που εργάζεται στο Fata Morgana της Ρώμης.

insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement