Αυτή είναι η σωστή διαφορά ηλικίας για ένα ζευγάρι

Advertisement

Η μεγάλη διαφορά ηλικίας στο ζευγάρι είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχία ενός γάμου, διαπιστώνει νέα έρευνα.

Παρ’ όλο που στην αρχή οι άνδρες είναι πιο ευτυχισμένοι με γυναίκες μικρότερης ηλικίας, μετά από έξι έως δέκα χρόνια η συνταγή αυτών των γάμων «χαλάει».

Αντιθέτως, τα ζευγάρια παρόμοιας ηλικίας είναι καλύτερα στη λήψη δύσκολων αποφάσεων από κοινού, περισσότερο συγχρονισμένα και πιθανότερο να τα πάνε καλά μακροπρόθεσμα.

Advertisement

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που μελέτησε δεδομένα ερευνών από νοικοκυριά της Αυστραλίας.

«Στα αρχικά στάδια, διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που παντρεύονται μικρότερες γυναίκες είναι οι πιο ικανοποιημένοι, και εκείνοι που παντρεύονται μεγαλύτερες γυναίκες οι λιγότερο ικανοποιημένοι» δήλωσε η Terra McKinnish, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και συνεπιμελήτρια της έρευνας. «Για τις γυναίκες ισχύει το αντίστροφο: Είναι περισσότερο ικανοποιημένες όταν παντρεύονται νεαρότερους άνδρες, και λιγότερο όταν παντρεύονται μεγαλύτερους».

Με την πάροδο του χρόνου, όμως, οι παντρεμένοι με πολύ μικρότερους ή πολύ μεγαλύτερους συντρόφους τείνουν να απογοητεύονται πολύ περισσότερο, και να δηλώνουν πολύ λιγότερο ικανοποιημένοι, σε σχέση με εκείνους που οι σύντροφοί τους έχουν πάνω-κάτω την ίδια ηλικία με τους ίδιους.

Advertisement

Η έρευνα ξεκίνησε το 2001, και οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις που μετρούσαν την ικανοποίησή τους με τη ζωή και τον γάμο τους μία φορά τον χρόνο μέχρι σήμερα.

Συνολικά, στην έρευνα συμμετείχαν 19.914 άνθρωποι, σε 7.682 νοικοκυριά.

Μια από τις συνηθέστερες αιτίες προβλημάτων στον γάμο, η απότομη αλλαγή της οικονομικής κατάστασης (επειδή, π.χ., ένας από τους δύο συντρόφους χάνει τη δουλειά του) και το ψυχολογικό σοκ το οποίο επιφέρει ήταν πιο δύσκολα διαχειρίσιμη από ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας.

Advertisement

Τα ζευγάρια με μικρότερη, ή χωρίς καθόλου διαφορά ηλικίας είναι πιο συγχρονισμένα σε αποφάσεις ζωής που αφορούν και τους δύο συντρόφους –όπως η απόκτηση παιδιών, ή ο τρόπος ζωής και οι καταναλωτικές συνήθειες– πράγμα που τα καθιστά πιο ικανά να αντιμετωπίσουν ένα οικονομικό σοκ.

in2life.gr / daily mail

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement