Έρχεται κρίση γάλακτος τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Θα αυξηθούν οι τιμές προειδοποιούν οι παραγωγοί

Advertisement

Στα ύψη θα εκτιναχθούν οι τιμές γάλακτος στην Ευρώπη μέχρι τα Χριστούγεννα καθώς η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει έλλειψη στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Οι τιμές του γάλακτος πρόκειται να αυξηθούν στην Ευρώπη, καθώς η ηπειρωτική Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειψη γάλακτος, κρέμας και βουτύρου μέχρι τα Χριστούγεννα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες στον κόσμο.

Οι παγκόσμιες τιμές του γάλακτος, σταθεροποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, αλλά ο Peder Tuborgh, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής γαλακτοκομικής συνεταιρισμού Arla Foods λέει ότι είναι πολύ χαμηλά.

Advertisement

«Έχει υπάρξει έλλειψη γάλακτος σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι», δήλωσε στο Reuters.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προϊόντων λίπους, κρέμας και βουτύρου παντού στην Ευρώπη. Δεν θα είναι καθόλου εφικτή η κάλυψη της ζήτησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι εκείνες οι δυνάμεις που σπρώχνουν τις τιμές σημαντικά», είπε ο Tuborgh.

Οι τιμές του γάλακτος αυξήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, αφού οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή το περασμένο έτος μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015, γεγονός που οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών.

Advertisement

Η Arla, ένας συνεταιρισμός που ανήκει σε 12.500 αγρότες στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει την τιμή που πληρώνει για το γάλα από τους ιδιοκτήτες αγροτών για τρίτο συνεχή μήνα το Σεπτέμβριο.

«Μετά από αυτό θα μπορούσαμε να το αυξήσουμε μία ακόμη φορά φέτος, αλλά αυτό είναι λίγο αβέβαιο», είπε.

Η ερχόμενη εποχή της άνοιξης στη Νέα Ζηλανδία θα είναι το κλειδί για περαιτέρω κινήσεις τιμών στην παγκόσμια αγορά γάλακτος, αναφέρουν οι αναλυτές.

Advertisement

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Arla αύξησε την τιμή που κατέβαλε στους αγρότες-ιδιοκτήτες της κατά 19%.

«Νομίζω ότι έχουμε ήδη το κύριο μέρος των αυξήσεων τιμών που θα δούμε φέτος», είπε ο Tuborgh.

Προέβλεψε δε, ότι η παραγωγή γάλακτος θα προλάβει το επόμενο έτος και θα αυξηθεί κατά 2-3%.

iefimerida.gr, Reuters

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement