Παρακολούθηση με… ειδοποίηση στα email των εργαζομένων

Advertisement

Οι εργοδότες δεν είναι παράνομο να παρακολουθούν τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υπαλλήλων τους -αρκεί να το ξέρουν.

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που εκδόθηκε την Τρίτη, οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίζουν πως οι εργαζόμενοί τους γνωρίζουν εκ των προτέρων πως η διεύθυνση παρακολουθεί τους λογαριασμούς email που χρησιμοποιούν στην εργασία τους.

Στην απόφασή τους στην υπόθεση ενός άνδρα που απολύθηκε πριν από 10 χρόνια επειδή χρησιμοποιούσε έναν λογαριασμό μηνυμάτων στην εργασία του για να επικοινωνεί με την οικογένειά του, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως τα ρουμανικά δικαστήρια δεν προστάτευσαν, ως όφειλαν, την ιδιωτική αλληλογραφία του Μπογκντάν Μπαρμπουλέσκου, επειδή η εταιρεία του δεν τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ότι παρακολουθεί τις επικοινωνίες του.

Advertisement

Η εταιρεία είχε παρουσιάσει εκτυπώσεις των ιδιωτικων μηνυμάτων του προς τον αδελφό του και την αρραβωνιαστικιά του στο Yahoo Messenger ως απόδειξη ότι είχε παραβιάσει την απαγόρευση τέτοιας προσωπικής χρήσης την οποία επέβαλλε η εταιρεία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο αποφάσισε με πλειοψηφία 11-6 ότι οι Ρουμάνοι δικαστές, αποφαινόμενοι υπέρ του εργοδότη, απέτυχαν να προστατεύσουν το δικαίωμα του Μπαρμπουλέσκου στην ιδιωτική ζωή και αλληλογραφία.

insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement