Με το Bitcoin «τα βάζει» η Κίνα

Advertisement

Στην απαγόρευση του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων σκοπεύει να προχωρήσει η κινεζική κυβέρνηση, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των ψηφιακών νομισμάτων αξίας 150 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, η απαγόρευση θα ισχύει μόνο για το trading μέσω ανταλλακτηρίων στην Κίνα, όχι στις συναλλαγές εκτός οργανωμένης αγοράς.

Στο άκουσμα της είδησης την Παρασκευή, το Bitcoin σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δύο μηνών, καθώς στην Κίνα εκτελούνται το 23% των παγκόσμιων συναλλαγών στο κρυπτονόμισμα.

Advertisement

«Ο όγκος συναλλαγών θα συρρικνωθεί αναμφίβολα», σχολιάζει ο Τζου Σουότζι από την FBG Capital που επενδύει σε κρυπτονομίσματα. «Οι παλιοί χρήστες θα συνεχίσουν τις συναλλαγές τους αλλά δυσχεραίνεται σημαντικά πλέον η είσοδος νέων παιχτών στην αγορά. Αυτό σημαίνει σημαντική επιβράδυνση των κρυπτονομισμάτων στην Κίνα».

Οι traders στην Κίνα θα μπορούν να συναλλάσσονται σε Bitcoin χωρίς να χρησιμοποιούν τα ανταλλακτήρια, ωστόσο, η διαδικασία θα είναι πιο αργή και ο πιστωτικός κίνδυνος αυξημένος.

Παρότι τα κίνητρα του Πεκίνου που κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση δεν είναι ξεκάθαρα, το Κουμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να κάνει κινήσεις για μείωση του χρηματοοικονομικού κινδύνου εν όψει του επερχόμενου ανασχηματισμού.

Advertisement

Τον τελευταίο χρόνο, το Bitcoin κατέγραψε άλμα 600% σε όρους δολαρίου και δεν είναι λίγοι αυτοί που προειδοποιούν για φούσκα στο ψηφιακό νόμισμα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ενέργεια από τις κινεζικές αρχές, αφού τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στην Κίνα OKCoin, BTC China και Huobi επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν λάβει κάποια σχετική ενημέρωση.

Η απαγόρευση, ωστόσο, δεν αναμένεται να βυθίσει σημαντικά την τιμή των ψηφιακών νομισμάτων, αφού οι συναλλαγές θα συνεχίζονται στην Κίνα, έστω και χωρίς ανταλλακτήρια.

Advertisement

Σύμφωνα με τον Μαρκ ΜακΦάρλαντ από την Union Bancaire Privee SA στο Χονγκ Κονγκ, ο σημαντικότερος κίνδυνος για τη συγκεκριμένη αγορά είναι μάλλον το ξέφρενο ράλι του Bitcoin παρά η διόρθωση λόγω αλλαγής της νομοθεσίας στην Κίνα.

«Όταν αρχίζεις και ακούς για οδηγούς ταξί στο Χονγκ Κονγκ που έγιναν εκατομμυριούχοι επειδή αγόρασαν Bitcoin, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι τα θεμελιώδη στοιχεία αυτά που δίνουν ώθηση στο ψηφιακό νόμισμα», προειδοποιεί ο ίδιος.

insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement