Πώς η πτήση με αεροπλάνο επηρεάζει το σώμα μας

Advertisement

Το αεροπλάνο ως μέσο μετακίνησης για μακρινές αποστάσεις θεωρείται αρκετά βολικό.

Όμως πέρα από την τρομερή εμπειρία, την θέα και τις ανέσεις που προσφέρει, δημιουργεί μια διαφορετική αίσθηση στον κάθε οργανισμό.

Οι προτιμήσεις στα τρόφιμα αλλάζουν

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τις προτιμήσεις γεύσης, λειτουργούν διαφορετικά κατά την πτήση.

Advertisement

Μια μελέτη του 2010 υποδεικνύει ότι όταν κάποιος πετάει, ο ξηρός αέρας στο αεροπλάνο μπορεί να προκαλέσει την εξάτμιση της ρινικής βλέννας και οι μεμβράνες να διογκωθούν, οι δύο από τις οποίες μπορεί να επηρεάσουν τις γεύσεις. Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν βρισκόμαστε στον αέρα, οι αντιλήψεις μας για γλυκιά και αλμυρή κατάσταση μπορούν να μειωθούν κατά 30%.

Η πίεση του αέρα μπορεί να επηρεάσει τα δόντια

Πολλοί ταξιδιώτες διαπίστωσαν πόνο στα δόντια τους κατά τις πτήσεις. Ο λόγος είναι ότι ο αέρας εισέρχεται στο εσωτερικό του στόματος και πιέζει τα δόντια από μέσα.

Advertisement

Υποφέρετε από δερματικά προβλήματα

Η αφυδάτωση προκαλεί επίσης απολέπιση του δέρματος και ακμή. Ο ξηρός αέρας επί του σκάφους αποδυναμώνει τις προστατευτικές ιδιότητες του δέρματός μας που έχει ως αποτέλεσμα τα δερματικά προβλήματα. Απλά πάρτε μαζί σας κάποια κρέμα ενυδάτωσης για να είστε ασφαλείς.

Η πτήση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα

Οι διακυμάνσεις του αερίου στο σώμα σας μπορούν να γίνουν επώδυνες και να προκαλέσουν φούσκωμα, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ανακουφιστείτε στο μπάνιο.

Δυσάρεστη οσμή στο στόμα

Η αφυδάτωση αναγκάζει το σώμα να παράγει λιγότερο σάλιο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η ανάπτυξη των βακτηριδίων και συνεπώς να προκαλείται κακή μυρωδιά. Αποφύγετε αυτή την κατάσταση μασώντας μια τσίχλα.

Advertisement

Η πτήση σας εκθέτει σε ακτίνες UV

Ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει κινδύνους στην πτήση για το δέρμα σας. Σε μια μελέτη που εξέταζε περιπτώσεις μελανώματος σε αεροσυνοδούς και πιλότους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πληρώματα πτήσης έχουν περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα από τον γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή όταν πετάτε, είστε εκτεθειμένοι σε ισχυρότερες ακτίνες UV και τα παράθυρα στα αεροπλάνα μπορεί να μην σας προστατεύουν επαρκώς από αυτά.

Τα πόδια πρήζονται

Δυστυχώς, η έλλειψη κίνησης έχει ως αποτέλεσμα τη στασιμότητα στα πόδια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα ή ακόμα και θρόμβωση. Για να το αποφύγετε αυτό, τεντώστε τα πόδια σας.

Advertisement

Ζάλη

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ζάλη, ναυτία ή ακόμα και έμετο κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, επειδή η στατική εικόνα που βλέπετε δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα της κίνησης και το σώμα κουράζεται. Επιλέξτε καθίσματα κοντά στο παράθυρο, στα φτερά, για να μειώσετε τα συμπτώματα.

Η ακοή εξασθενεί

Οι αλλαγές πίεσης στο αεροπλάνο μπορεί να προκαλέσουν βούισμα στα αυτιά. Αν το αφήσετε, ο αέρας θα αρχίσει να πιέζει από μέσα, οδηγώντας σε προσωρινή εξασθένιση ακοής και πόνο. Η απλή τσίχλα ή μια καραμέλα θα σας βοηθήσει. Διεγείρουν τη σιελόρροια και η κατάποση αφήνει αέρα έξω.

flowmagazine.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement