Τι παθαίνει ο γυναικείος εγκέφαλος κατά τον οργασμό

Advertisement

Ενας μικρός τιτανικός, πανδαισία χρωμάτων, γλυκός πόλεμος, αστεράκια ή πιο απλά το «έλα να δεις!» Τι αλήθεια προκαλεί στον γυναικείο εγκέφαλο ο οργασμός;

Το βέβαιο είναι πως ο γυναικείος οργασμός είναι ένα μυστήριο της φύσης, γι’ αυτό και οι επιστήμονες εξακολουθούν να τον μελετούν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rudgers στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών (ανάμεσά τους και η ελληνο-αμερικανίδα Ελένη Φράγκου), με επικεφαλής τη Δρ Ναν Γουάιζ ζήτησαν από δέκα ετεροσεξουαλικές γυναίκες διαφόρων ηλικιών, μεταξύ των οποίων και μια 74χρονη, να ερεθιστούν μόνες τους τόσο ώστε να φθάσουν σε οργασμό, δύο φορές στη σειρά αν μπορούσαν.

Advertisement

Τα πειράματα επαναλήφθηκαν, με άνδρες να προσφέρουν το κατάλληλο ερέθισμα στα γεννητικά όργανα των εθελοντριών.

Οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να φοράνε μια ειδική συσκευή, που εμπόδιζε το κεφάλι τους να κουνιέται, ώστε να είναι δυνατό να γίνει καθαρή απεικόνιση του εγκεφάλου τους με μηχάνημα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI).

Διαπιστώθηκαν λοιπόν τέτοιες αλλαγές στον εγκέφαλο που εξηγούν γιατί οι γυναίκες είναι σε θέση να αντέξουν μεγαλύτερο πόνο, λίγο πριν και στη διάρκεια του οργασμού.

Advertisement

Ο οργασμικός εγκέφαλος ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη περιοχή, τον ραχιαίο πυρήνα της ραφής, που απελευθερώνει περισσότερη σεροτονίνη, μια ουσία που όχι μόνο κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο όμορφα, αλλά δρα και ως αναλγητικό.

Επίσης, με τη νέα μελέτη καταρρίφθηκε η άποψη ότι ο γυναικείος εγκέφαλος «σβήνει» λίγο πριν ή στη διάρκεια του οργασμού.

Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλες οι περιοχές του εγκεφάλου γίνονται πιο ενεργές στη φάση τόσο του μεγάλου ερεθισμού, όσο και του ίδιου του οργασμού.

Advertisement

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται όσο η γυναίκα ερεθίζεται, κορυφώνεται τη στιγμή του οργασμού και μετά σταδιακά υποχωρεί.

Παρά το κρύο και -καθόλου σέξι- εργαστηριακό περιβάλλον, είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι περισσότερες εθελόντριες κατάφεραν να φθάσουν σε οργασμό.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των ανοργασμικών γυναικών.

Advertisement

Δεν είναι σαφές αν οι άνδρες εμφανίζουν επίσης μειωμένη ευαισθησία στον πόνο και αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στη διάρκεια του οργασμού τους. Το θέμα χρήζει περαιτέρω μελέτης…

Πηγή:vita.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement