Αϋπνία: Ο εφιάλτης που έρχεται μόλις νυχτώσει…

Advertisement

Αϋπνία είναι η κατάσταση που νιώθεις όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς , που η νευρικότητα γίνεται άγχος που θες τα μάτια σου να κλείσουν και όταν καταφέρεις να κοιμηθείς… έχει φτάσει η ώρα να ξυπνήσεις!

Οι αϋπνίες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ακόμη και σε κάποια μορφή κατάθλιψης, ενώ προκαλούν προβλήματα στην ομαλή ισορροπία του οργανισμού!

Παράγοντες που  χαλάνε την νύχτα μας διαμορφώνονται μέσα στη διάρκεια της ημέρας ή μπορεί και να υπάρχουν και να οδηγούν σε επαναλαμβανόμενη αϋπνία.

Advertisement

Το άγχος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που μας χαλάει τον ύπνο!

Λίγο η δουλειά, λίγο οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, το αβέβαιο μέλλον, οι οικονομικές υποχρεώσεις και πόσα άλλα από την καθημερινότητα τριγυρνάνε στο μυαλό μας και τριβελίζουν την σκέψη μας σε σημείο να μας χαλάει ο ύπνος!

Ας δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε πραγματικά για αυτό.

Advertisement

Καταρχήν το αποδεχόμαστε! Ναι έχουμε αϋπνίες και το να θυμώνουμε κάθε φορά που εμποδίζεται ο ύπνος μας, παρατείνει το πρόβλημα και δεν μας βοηθά! Σηκωθείτε από το κρεβάτι για λίγο, κάντε μια βόλτα μέσα στο σπίτι και ξαναξαπλώστε σε λίγο! Μην στριφογυρνάτε όλη την ώρα γιατί απλά δεν θα αλλάξει τίποτα!

Η διατροφή μας! Ναι είναι πολύ βασική και κυρίως τα ελαφριά γεύματα το βράδυ. Ακόμη και εκείνοι που νυστάζουν μετά από ένα βαρύ γεύμα, δεν κάνουν ποιοτικά ικανοποιητικό ύπνο.

Αποφύγετε την καφεΐνη τουλάχιστον 4 ώρες πριν το βραδινό σας ύπνο! Προτιμήστε κυρίως ζεστά ροφήματα τα οποία χαλαρώνουν τις μύες.

Advertisement

Όχι έντονη γυμναστική!! Τουλάχιστον όχι λίγες ώρες πριν! Η άσκηση ανεβάζει το ρυθμό της καρδιάς ενισχύοντας την νοητική λειτουργία!

Πρόγραμμα Ύπνου! Ναι φυσικά και θα πρέπει να υιοθετήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου! Καλό είναι να μην ξαπλώνετε πολύ αργά για να προλάβετε την υπερένταση που σας πιάνει την ώρα που θα δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρετε, μην ανησυχείτε, ο οργανισμός θα αρχίσει να ζητάει την ικανοποίηση που του λείπει,  την επόμενη μέρα κιόλας!

Μην κοιμάστε μεσημέρι! Στην αρχή θα δυσκολευτείτε φυσικά, αλλά κάποια στιγμή είναι βέβαιο πως  η κούραση και η νύστα θα αρχίσει να σας χτυπάει την πόρτα  από νωρίς το βράδυ!

Advertisement

Διαβάστε ένα βιβλίο ή δείτε τηλεόραση με πολύ χαμηλό φωτισμό! Πολλοί άνθρωποι δοκίμασαν εναλλακτικά, να γράφουν τις σκέψεις τους σε ένα ημερολόγιο ή τις υποχρεώσεις της επόμενη ημέρας! Θεώρησαν πως αυτός ο τρόπος συντελεί στην αποσυμφόρηση του στρες της καθημερινότητας!

Κάντε ελαφρύ μασάζ στις παλάμες και τις πατούσες σας! Μια ωραία κρέμα σώματος με ελαφρύ άρωμα, θα σας βοηθήσει επίσης στο να  αποσπάσετε την συγκέντρωση σας και πραγματικά θα χαλαρώσετε περισσότερο!

Ελέγξτε το θυροειδή σας! Μπορεί πραγματικά αυτός ο μικρός αδένας, να είναι η αιτία που σας κλέβει τα όνειρα! Άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό έχουν συμπτώματα αϋπνίας και υπερέντασης.

Advertisement

Η κατάσταση συνεχίζεται και έχουμε κάνει τα πάντα; Καιρός να  συμβουλευτούμε  έναν ειδικό ψυχικής υγείας! Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία ίσως  βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε  το πρόβλημα της αϋπνίας.

Δυστυχώς η αϋπνία είναι πρόβλημα.. και δημιουργεί προβλήματα!

Προσπαθούμε  να την καταπολεμήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και επιδιώκουμε να την αντικαταστήσουμε με ωραία και ευχάριστα όνειρα!

Πηγή:flowmagazine.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement