Οι συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου έφτασαν το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 800.000 χρόνια

Advertisement

Η αύξηση της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα πέρυσι οδήγησε σε ένα νέο υψηλό ρεκόρ 403,3 μερών ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ).

Το πρόσφατο δελτίο κατάστασης των αερίων θερμοκηπίου του οργανισμού αναφέρει ότι η αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα επιταχύνεται από τότε που ξεπέρασε το ορόσημο των 400 μερών ανά εκατομμύριο το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση, η άνοδος κατά 3,3 μέρη ανά εκατομμύριο το 2016 έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε τεθεί το 2013 και ανέβασε τις συγκεντρώσεις στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και 800.000 χρόνια.

Advertisement

Ο συνδυασμός των ανθρωπίνων εκπομπών και των τροπικών ξηρασιών που ενισχύθηκαν από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ήταν ο κυριότερος παράγοντας πίσω από το αρνητικό ρεκόρ.

Οι συγκεντρώσεις αυξάνονται σχεδόν 100 φορές γρηγορότερα από όσο στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

Η ετήσια έκθεση συγκεντρώνει μετρήσεις εδάφους, αεροσκαφών και πλοίων για τα αέρια του θερμοκηπίου από 51 χώρες σε περίπου 200 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής.

Advertisement

Οι παγιδευμένοι θύλακες αέρα στον πάγο της τελευταίας δίνουν τη δυνατότητα για τη μέτρηση των επιπέδων του παρελθόντος.

Η ατμοσφαιρική συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, του σημαντικότερου αερίου θερμοκηπίου, είναι πλέον 45% πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο του 1750.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι συγκεντρώσεις των άλλων βασικών αερίων θερμοκηπίου, του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου, δεν σημείωσαν άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι.

Advertisement

Ωστόσο, και τα δύο αυξήθηκαν και τώρα ανέρχονται σε 157% και 22%, αντίστοιχα, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα για εκατοντάδες χρόνια και στους ωκεανούς για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ, Πέτερι Τάαλας. «Οι νόμοι της φυσικής δείχνουν ότι αντιμετωπίζουμε ένα πολύ πιο θερμό και πιο ακραίο κλίμα στο μέλλον», πρόσθεσε.

Πηγή:naftemporiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement