Ελληνικός παραλογισμός: 73 αλλαγές στη φορολογία μέσα σε 2,5 χρόνια!

Advertisement

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι πραγματικότητα: από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει περάσει 73 νόμους με φορολογικές διατάξεις.

Έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΟΜ) κατέγραψε αναλυτικά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στη φορολογική νομοθεσία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βασικοί φορολογικοί νόμοι φτάνουν να αλλάζουν κατά μέσο όρο ακόμη και κατά 90 ημέρες.

Μια απλή άθροιση των αλλαγών, όπως αυτές έχουν καταγραφεί μια προς μια στη μελέτη του ΙΟΦΟΜ, δείχνει ότι από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί:

Advertisement

1.      Αλλαγές των πέντε βασικών φορολογικών νόμων (ΚΦΕ, ΚΦΔ, ΕΝΦΙΑ, ΕΛΠ και ΦΠΑ) με… 106  διαφορετικούς νόμους

2.      Τροποποιήσεις συνολικά 394 άρθρων στους πέντε νόμους που προαναφέρθηκαν

3.      Αλλαγές σε 912 διαφορετικές παραγράφους της νομοθεσίας

Advertisement

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου έχουν βγάλει και τους μέσους όρους οι οποίοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας σχετικά με το πόσο ρευστό είναι το τοπίο στην Ελλάδα όσον αφορά στην φορολογική πολιτική. Έτσι:

1.      Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, αλλάζει κάθε 90 ημέρες. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 33 νόμοι που έχουν επηρεάσει 154 άρθρα και 356 παραγράφους

2.      Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών αλλάζει –κατά μέσο όρο- ανά έναν μήνα και 25 ημέρες. Έχουν περάσει αλλαγές του με 27 διαφορετικούς νόμους και έχουν επηρεαστεί 139 άρθρα και 359 παράγραφοι.

Advertisement

3.      Ο ΕΝΦΙΑ, έχει αλλάξει με 17 νόμους από το 2014 μέχρι σήμερα και ουσιαστικά τροποποιείται ανά δύο μήνες και 20 ημέρες. Έχουν αλλάξει 34 άρθρα και 43 παράγραφοι.

4.      Τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, έχουν αλλάξει με πέντε διαφορετικούς νόμους και παραμένουν σχετικά σταθερά καθώς τροποποιούνται ανά έξι μήνες και 24 ημέρες. Έχουν αλλάξει 12 άρθρα και 16 παράγραφοι.

5.      Τέλος ο Κώδικας του ΦΠΑ έχει αλλάξει μόνο από το 2013 μέχρι σήμερα (σ.σ είναι παλαιό νομοθέτημα του 2000) με 24 διαφορετικούς νόμους με αποτέλεσμα να τροποποιείται ανά δύο μήνες και 2 ημέρες. Έχουν αλλάξει 55 άρθρα και 146 διαφορετικές παράγραφοι.

Πηγή:topontiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement