Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψωμί σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Advertisement

Χωριάτικο ή ολικής άλεσης, πολύσπορο ή σικάλεως. Το ψωμί είναι μια τροφή που έχει παρεξηγηθεί λόγω των θερμίδων της.

Η ποσότητα και ο τρόπος που καταναλώνεται είναι παράγοντες καθοριστικής σημασίας για το πόσο -θερμιδικά- θα επιβαρύνει τον οργανισμό μας.

Με άλλα λόγια, αν τρώτε καθημερινά παραπάνω από μια φέτα ψωμιού και την συνδυάζεται με γλυκά ή αλμυρά toppings, τότε, ναι, το ψωμί μπορεί να γίνει μια τροφή που σταδιακά σας προσθέτει βάρος.

Advertisement

Οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι η χρυσή τομή στη διατροφή είναι το μέτρο.

Καμία τροφή δεν θα πρέπει να αποκλείουμε από το διαιτολόγιό μας -εκτός αν έχουμε τη σύμφωνη γνώμη κάποιου ειδικού-.

Το πιο σημαντικό είναι να την καταναλώνουμε με μέτρο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και λιπαρών.

Advertisement

Το ψωμί μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και σε καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες και να μειώσει την κακή χοληστερίνη.

Το ψωμί είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμινών συμπλέγματος Β, πρωτεινών, σιδήρου και φυλλικού οξέος και μπορεί να προκαλέσει γρηγόροτερα το αίσθημα κορεσμού.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (συγκεκριμένα βάσει δημοσίευσης στο Harvard Health Blog), το πιο υγιεινό και ωφέλιμο για τον οργανισμό ψωμί -χωρίς βέβαια να υποβαθμίζεται και η θρεπτική αξία των υπόλοιπων ειδών ψωμιού- είναι το ψωμί από σπόρους που έχουν βλαστήσει.

Advertisement

Ψωμί από ολόκληρα δημητριακά και όσπρια όπως το κριθάρι, η σίκαλη, το κεχρί.

Οι βλαστημένοι σπόροι στο ψωμί μπορούν να προσφέρουν ακόμα περισσότερες θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό.

H βλάστηση των σπόρων μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των αμινοξέων, τις βιταμίνες Ε και C και το φυλλικό οξύ που περιέχει το ψωμί.

Πηγή:bovary.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement