Είναι καθ’ όλα νόμιμοι και προσκαλούν τα ευρωπαϊκά start-ups να κάνουν σε αυτούς το ξεκίνημά τους με φορολογικά κίνητρα, σύνδεση με επενδυτές, καθοδήγηση στα πρώτα επιχειρηματικά βήματα και σε κάποιους εξ αυτών, παραλίες με δροσιστικά κοκτέιλ.
Προορισμοί όπως η Τενερίφη, οι Αζόρες, αλλά και η ψηφιακή εκδοχή του κράτους της Εσθονίας δίνουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις ευνοϊκούς επιχειρηματικούς όρους, τους οποίους ενδεχομένως κάποιοι να χαρακτήριζαν και φορολογικούς παραδείσους.
Εντούτοις, στην πρόσφατη έκθεση τεχνολογίας Web Summit που διοργανώθηκε στη Λισαβόνα, είχαν τα δικά τους περίπτερα μέσα στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις και κάθε άλλο παρά ανησυχούσαν μήπως κάποιος αρχίσει και ερευνά τις… παροχές τους.
Αντίθετα, επιχειρούσαν να διαδώσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους τις ωφέλειες που παρέχουν σε καινοτόμους επιχειρηματίες.
Ο παράδεισος της Τενερίφης
Όπως αναφέρεται στο σχετικό φυλλάδιο, η Τενερίφη έχει δίκτυα επικοινωνίας με Ευρώπη και Αφρική και ανάμεσα στις παροχές που δίνει βρίσκονται:
– Πρόγραμμα καθοδήγησης (εντατική εβδομάδα)
– 4μηνη καθοδήγηση μετά το ξεκίνημα
– εταιρικός φόρος 4%
– ΦΠΑ 6%
– Έκπτωση φόρου 25% για καινοτόμες επιχειρήσεις
– Περισσότερες από 200 πηγές χρηματοδότησης, συνεχείς επαφές
– Υποστήριξη από εθελοντές σε τομείς όπως digital marketing, προγραμματισμός, επενδυτικές επιλογές
– Διαδικασίες δικτύωσης (Mentor Day κάθε Τετάρτη)
– Τροπικό κλίμα, χαμηλό κόστος στέγασης
Αζόρες
Το πρότζεκτ TERCEIRA TECH ISLAND αποσκοπεί στο να κάνει τις Αζόρες ένα τεχνολογικό hub και για αυτό επιχειρείται η προσέλκυση δυναμικών start-ups, αλλά και εκπαιδευμένου τεχνολογικού προσωπικού.
Η αυτονομία των νησιών δίνουν σε αυτά τη δυνατότητα να παρέχουν καλύτερες φορολογικές παροχές κατά 20% σε σχέση με την Πορτογαλία.
Επίσης, η περιοχή παρέχει τον όγδοο καλύτερο εταιρικό φόρο (CIT) στην Ευρώπη και το 2ο χαμηλότερο ΦΠΑ στη Γηραιά Ήπειρο.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό προωθητικό υλικό, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η μοναδική τους θέση στον Ατλαντικό Ωκεανό, με δυνατότητα άμεσης μετάβασης σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική.
E-Estonia
To δημοφιλές πρόγραμμα “Ηλεκτρονικής υπηκοότητας” E-Residency ΄ απλοποιεί την διαδικασία ιδρύσεως μιας εταιρείας, ενώ φόροι πληρώνουν οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι μίας εταιρείας μόνο όταν τα μερίσματα διανέμονται ενώ όταν παραμένουν στο ενεργητικό της εταιρείας αυτά δεν φορολογούνται.
H πιο διαδεδομένη μορφή εταιρείας είναι η Private Limited Company , για την απαιτείται πολύ μικρό ιδρυτικό κεφάλαιο, μόλις στα 2.500 ευρώ.
Για τους μη υπηκόους χρειάζεται ένας διαπιστευμένος σύμβουλος για να σας δημιουργήσει τα απαραίτητα έγγραφα αλλά μπορείτε να περιμένετε την άρση αυτής της υποχρέωσης με την σταδιακή βελτίωση και ολοκλήρωση του προγράμματος E-residency .
Φυσικά να επισημάνουμε πως τα γραφεία είναι σχετικά φθηνά και θα λειτουργήσουν ως την έδρα της επιχείρησης σας επίσης .Διαχειρίζονται τα καθήκοντα διοίκησης και φυσικά εάν χρειάζεστε και τις λογιστικές σας υποχρεώσεις .
Πηγή:insider.gr