«Έρχεται» η φωτεινότερη πανσέληνος του 2017

Advertisement

Πιο εντυπωσιακή από όλες τις πανσελήνους της φετινής χρονιάς εκτιμάται πως θα είναι εκείνη της Κυριακής, 3 Δεκεμβρίου, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του 2017.

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.

Την Κυριακή, το φεγγάρι θα πλησιάσει κοντά στο λεγόμενο περίγειο, τη μικρότερη απόστασή του από τη Γη, και έτσι θα φαίνεται κατά 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από όσο μια συνηθισμένη πανσέληνος.

Advertisement

Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερσελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.

Τον φετινό Δεκέμβριο η πανσέληνος και το περίγειο δεν συμπίπτουν ακριβώς, αλλά διαφέρουν κατά λιγότερο από μια ημέρα.

Η πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 17:47 ώρα Ελλάδος της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί στις 10:42 ώρα Ελλάδας.

Advertisement

Στο περίγειο η Σελήνη θα απέχει από τη Γη 357.492 χιλιόμετρα, ενώ τη στιγμή της πανσελήνου λίγο παραπάνω (357.987 χλμ).

Σύμφωνα με τους πιο έμπειρους παρατηρητές του ουρανού, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια «υπερπανσέληνο», είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα, καθώς τότε φαίνεται μεγαλύτερο.

Πηγή:naftemporiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement