Αυτή είναι η σπάνια πάθηση που κάνει τη μνήμη παντοδύναμη – Την έχουν μόλις 60 άνθρωποι στον κόσμο!

Advertisement

Μπορείτε να θυμηθείτε πού βρισκόσαστε και τι κάνατε στις 14 Μαρτίου του 2012 στις 11 το πρωί; Ή τουλάχιστον τι φάγατε για μεσημεριανό τέτοια μέρα πριν από μία βδομάδα;

Μάλλον όχι, εκτός κι αν ανήκετε στην ξεχωριστή ελίτ των ανθρώπων που μπορούν κατά βούληση να κάνουν «βουτιά» ακόμη και στις πιο ασήμαντες αναμνήσεις τους και να τις ανακαλούν στη μνήμη τους με ελάχιστη προσπάθεια.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ενώ οι περισσότεροι από εμάς ξεχνούν τα ασήμαντα περιστατικά της καθημερινότητας περίπου σε μία εβδομάδα, τα άτομα που έχουν τη λεγόμενη Ανώτατη Αυτοβιογραφική Μνήμη (Highly Superior Autobiographical Memory- HSAM), κατάσταση γνωστή και ως υπερθυμησία, διατηρούν στη μνήμη τους με κάθε λεπτομέρεια περιστατικά που συνέβησαν μέχρι και δέκα χρόνια πριν!

Advertisement

Επίσημη διάγνωση για υπερθυμησία έχουν λάβει μόλις 60 άνθρωποι στον κόσμο, ο νεότερος εκ των οποίων είναι η 23χρονη Μάρκι Παστερνάκ από το Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.

Δυστυχώς τα μυστικά της σπάνιας πάθησης δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητά από τους επιστήμονες, ωστόσο αυτό που έχει επιβεβαιωθεί με τη βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων είναι ότι τα άτομα με Ανώτατη Αυτοβιογραφική Μνήμη αντλούν μεν τις αναμνήσεις τους από τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου όπως όλοι εμείς, ωστόσο παρουσιάζουν διαφορές ως προς τη δομή των εγκεφαλικών περιοχών που ελέγχουν την αυτοβιογραφική τους μνήμη.

Επίσης, τα άτομα με Ανώτατη Αυτοβιογραφική Μνήμη έχουν την τάση να είναι πολύ οργανωτικά και να έχουν εμμονή με την καθαριότητα.

Πηγή:onmed.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement