Ποιος είναι ο Ελληνας με υποψηφιότητα για βραβείο Grammy;

Advertisement

Τι κι αν το κράτος δεν επεφύλαξε και την καλύτερη μεταχείριση στην Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής η οποία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα;

Ο καλλιτεχνικός της διευθυντής κι ο άνθρωπος που ουσιαστικά την κρατά «όρθια» παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, Γιώργος Πέτρου, απέδειξε πόσο πολύ μεγάλο «μέγεθος» είναι κατακτώντας μια υποψηφιότητα για Grammy.

Ο λόγος για έναν από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους με διεθνή σταδιοδρομία, ο οποίος προσθέτει άλλη μία σημαντική διάκριση στο ενεργητικό του.

Advertisement

Είναι υποψήφιος για βραβείο Grammy στην κατηγορία «καλύτερη ηχογράφηση όπερας» για την ερμηνεία του στον «Ottone» του Χαίντελ.

Στην ίδια κατηγορία συναντά κανείς μεγαθήρια της κλασσικής μουσικής όπως οι αρχιμουσικοί:  Valery Gergiev, Gianandrea Noseda, Hans Graf και Lothar Koenigs.

«Να δούμε αν θα φτάσουμε μέχρι τέλους…», ήταν η πρώτη του δήλωση στο TheTOC αφού δέχτηκε με συγκίνηση τα συγχαρητήρια.

Advertisement

Είναι εντυπωσιακό ότι η ηχογράφηση που του χάρισε την υποψηφιότητα πραγματοποιήθηκε για την DECCA με την ιταλική ορχήστρα Ιl Pomo d’ Oro (ερμηνευτές: Max Emanuel Cencic & Lauren Snouffer, παραγωγή Jacob Haendel). Η τελετή απονομής των 60ών βραβείων Grammy θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.

Ο Γιώργος Πέτρου, ακολουθεί λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία με τακτικές εμφανίσεις σε σπουδαία θέατρα και συμφωνικά κέντρα, καθώς και με συνεργασίες με διάσημες ορχήστρες.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αι., ενώ το ρεπερτόριό του είναι ευρύτατο με έμφαση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με μεγάλη επιτυχία και με τη σκηνοθεσία μουσικού θεάτρου.

Advertisement

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, με την οποία κατόρθωσε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα.

«Οι μουσικοί της Καμεράτα είναι μαχητές. Και αν υπάρχει αυτή τη στιγμή η Καμεράτα και γεμίζουν κόσμο οι παραστάσεις της, οφείλεται στην επιμονή των μουσικών της να διατηρήσουν τον εργασιακό τους χώρο και πολύ λιγότερο σε εμένα. Η Καμεράτα κάνει αυτά που κάνει και όποιος θέλει μπορεί να τα δει», έχει πει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ για να συμπληρώσει: «Η σημαντικότερη δημιουργική περίοδος της Καμεράτα συνέπεσε με τη χειρότερη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα».

upl5a27f1018c5bd

Advertisement

Υπό τη διεύθυνσή του, το σύνολο, υιοθετώντας τη διεθνή ονομασία Armonia Atenea, εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, με θριαμβευτικές εμφανίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις (Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, BBC-PROMS, Klara Festival) και σε διάσημες αίθουσες και θέατρα της Ευρώπης, όπως η Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, η Αίθουσα Πλεγιέλ, η Bozar των Βρυξελλών, το Palau de la Música της Βαρκελώνης και η Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.

Παράλληλα, ο Γ. Πέτρου συνεργάζεται τακτικά ως αρχιμουσικός με γνωστά λυρικά θέατρα και ορχηστρικά σύνολα ανά τον κόσμο και έχει πλούσια δισκογραφία.

Είναι υποψήφιος για πρώτη φορά για βραβείο Grammy, έναν από τους ισχυρότερους και σπουδαιότερους θεσμούς της διεθνούς δισκογραφίας, αλλά έχει ήδη στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις για τις ηχογραφήσεις του: ECHO KLASSIK, Gramophon-Editor’s Choice, DIAPASON D’ OR, BBC RECORDING OF THE MONTH.

Advertisement

Για την εν γένει καλλιτεχνική προσφορά του, η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου τού απένειμε τον τιμητικό τίτλο Associate (ARAM), ενώ η γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Πηγή:thetoc.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement