Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ, οι συνεπιβάτες των μοτοσυκλετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι φοράνε πιο σπάνια κράνος από τους οδηγούς.
Οι ερευνητές εξέτασαν ένα σύνολο ατυχημάτων στην άσφαλτο από το 2007 έως και το 2010, στα οποία ενεπλάκησαν περίπου 80.000 οδηγοί μοτοσυκλετών και 6.000 συνεπιβάτες. Τα 2/3 των οδηγών στα ατυχήματα αυτά φορούσαν κράνος, ενώ μόλις το 57.7% των επιβατών έκαναν το ίδιο.
Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός που υπέστησαν οι οδηγοί αλλά και οι επιβάτες ήταν οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις: Το 40% των συνεπιβατών τραυματίστηκε στο κεφάλι, ποσοστό που περιορίζεται στο 36% για τους ίδιους του οδηγούς.
Ωστόσο, ακόμη και αν φοράνε κράνος οι επιβάτες, εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους οδηγούς μοτοσυκλετών. Στα ατυχήματα, το 36% των επιβατών που φορούσαν κράνος τραυματίστηκαν, ενώ από τους οδηγούς το 31%.
«Πιστεύουμε πως σε κάποια ατυχήματα, ο επιβάτης έχει περισσότερες πιθανότητες να εκτοξευθεί μακριά από το όχημα», δηλώνει ο Δόκτωρ Tyler Evans από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Indiana στην Indianapolis. «Κάτι τέτοιο αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού στον εγκέφαλο, διότι το κράνος δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν μιλάμε για μεγάλες ταχύτητες στην άσφαλτο», προσθέτει ο Evans.
Οι οδηγοί ίσως να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο διότι κάθονται πίσω από τον ανεμοθώρακα της μηχανής και στηρίζονται ταυτόχρονα το τιμόνι της, σε αντίθεση με τους επιβάτες, των οποίων η θέση είναι πολλές φορές ελαφρώς ανυψωμένη από αυτή των οδηγών και δεν έχουν παρά μόνο τον μπροστινό τους για να κρατηθούν.
«Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πως επειδή ο επιβάτης κάθεται ακριβώς πάνω από τον πίσω τροχό, έχει και περισσότερες πιθανότητες να εκτοξευθεί σε περίπτωση ατυχήματος και να καταλήξει με εγκεφαλικά και αυχενικά τραύματα», είπε ο Evans. «Οι οδηγοί βρίσκονται στην πλεονεκτική θέση να βλέπουν απευθείας τι συμβαίνει μπροστά τους και έτσι μπορούν να αντιδράσουν γρηγορότερα σε αντίθεση με τους επιβάτες πίσω τους».
Το αλκοόλ έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την έρευνα.
Λιγότεροι από τους μισούς επιβάτες και οδηγούς φορούσαν κράνος όταν βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Συγκεκριμένα, το 42% και το 49% από αυτούς αντίστοιχα.
Στόχος της έρευνας δεν ήταν να αποδείξει το πώς και το αν το κράνος ή η θέση που κάθεται κάποιος στη μοτοσυκλέτα καθορίζουν το αν θα υποστεί κάποιο τραύμα.
Ο Jacob Sunshine από το Πανεπιστήμιο στη Ουάσιγκτον δήλωσε: «όπως και να έχουν τα πράγματα, βλέπουμε πως το κράνος σώζει ζωές. Το κυριότερο που μας διδάσκει αυτή η έρευνα είναι ότι, σε περίπτωση ατυχήματος, το κράνος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης στο κεφάλι και τον αυχένα όχι μόνο στους οδηγούς, αλλά και τους επιβάτες. Η μοτοσυκλέτα θεωρείται ως ένα λιγότερο ασφαλές όχημα από τα υπόλοιπα, γεγονός που καθιστά τη χρήση του κράνους απαραίτητη, όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες έρευνες στο παρελθόν», τόνισε ο Sunshine.
Πηγή:kathimerini.gr