AΒΒΑ. Το συγκρότημα που ξεκίνησε από την Κύπρο. Ντύνονταν κιτς, για να πετύχουν φοροαπαλλαγές…

Advertisement

Τον Απρίλιο του 1970, δύο ζευγάρια από την Σουηδία που βρίσκονταν για διακοπές στην Κύπρο τραγουδούσαν για την πλάκα τους στην παραλία.

Σύντομα βρέθηκαν να τραγουδούν ζωντανά μπροστά στους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών, που ήταν επίσης στο νησί.

Η μικρή αυτή πετυχημένη συναυλία, τους έδειξε ότι μπορούσαν να σταθούν και οι τέσσερις μαζί στη σκηνή.

Advertisement

Έτσι αποφάσισαν όταν επιστρέψουν στην Σουηδία να δημιουργήσουν ένα γκρουπ. Πράγματι δύο χρόνια μετά, το 1972, σχηματίστηκαν οι «Abba», αποτελούμενοι από τους Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson και Frida Lyngstad. Το όνομα του γκρουπ, είναι η ακροστιχίδα των ονομάτων τους.

Το ιστορικό των μελών

Ο τότε 20χρονος Benny Andersson και ο 21χρονος Björn Ulvaeus, συνεργάστηκαν πρώτη φορά το 1966, όταν ένας μάνατζερ, που αργότερα έγινε και ο επίσημος μάνατζερ των «Abba», τους ενθάρρυνε να γράψουν μαζί μουσική. Τρία χρόνια αργότερα, το 1969, ηχογράφησαν το πρώτο κοινό τους άλμπουμ.

Την ίδια χρονιά, ο Andersson συμμετείχε στον προκριματικό διαγωνισμό της Σουηδίας για την Eurovision. Δεν επιλέχθηκε αλλά γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του και μέλος των Abba, την 24χρονη Νορβηγίδα Frida Lyngstad, η οποία συμμετείχε στα προκριματικά.

Advertisement

Την ίδια περίοδο, η Fältskog και ο Ulvaeus συμμετείχαν σε ένα τηλεοπτικό σόου στη Σουηδία. Γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν.

Οι τέσσερις τους ξεκίνησαν να κάνουν στενή παρέα, κάνοντας φωνητικά ο ένας στο δίσκο του άλλου. Οι δύο κοπέλες της μπάντας τραγουδούσαν από μικρές. Η Frida Lyngstad από τα 13 της και η Σουηδέζα Αgnetha Fältskog, από τα έξι της (γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1950).

Η Eurovision

Από την εμφάνισή τους στη Eurovision
Από την εμφάνισή τους στη Eurovision

Η πρώτη προσπάθεια ως γκρουπ έγινε το 1972 , αλλά απέτυχαν. Το 1974 όμως ήταν η χρονιά τους. Συμμετείχαν στη Γιουροβίζιον και με το «Waterloo», κόντρα στις μπαλάντες που μέχρι τότε κυριαρχούσαν στο διαγωνισμό, κέρδισαν την πρωτιά.

Advertisement

Ο κόσμος τους λάτρεψε. Στις 6 Απριλίου του 1974, από την Αγγλία, όπου διεξαγόταν η Eurovision, ξεκίνησε η πορεία τους προς την κορυφή, σημειώνοντας πολλές επιτυχίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Η κιτς φοροδιαφυγή

Βέβαια, όπως αποκαλύφθηκε δεκαετίες αργότερα, το εκκεντρικό ντύσιμο με τα στρας δεν ήταν μόνο για να τραβούν τους προβολείς, αλλά κυρίως για να αποφεύγουν τη φορολογία.

Σύμφωνα με τον σουηδικό φορολογικό κώδικα, αν ένα κοστούμι ήταν τόσο «διαφορετικό» που δεν θα μπορούσε κανείς να φορέσει στο δρόμο, τότε δεν υπαγόταν σε φορολόγηση!

Advertisement

Οι εξωφρενικές στιλιστικές επιλογές των Abba έγιναν για να δικαιολογήσουν φοροαπαλλαγές. Ο Björn Ulvaeus, το 2004 δήλωσε: «ειλικρινά πιστεύω ότι εκείνη την εποχή φαινόμασταν σαν μουρλοί. Κανείς δεν ανέβαινε στη σκηνή τόσο κακόγουστα ντυμένος όσο εμείς».

Το 2007, κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη, επειδή δεν είχε πληρώσει 85 εκατομμύρια κορόνες, δηλ. 9,7 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 1999 -2005. Τελικά αθωώθηκε από την δικαιοσύνη…

Τα ψάρια Abba και η διάλυση του γκρουπ

Την περίοδο που ξεκινούσε η πετυχημένη καριέρα τους παραλίγο να χάσουν το “brand name” τους. Το διεκδικούσε και ένα εργοστάσιο που παρήγαγε κονσερβοποιημένα ψάρια στη Σουηδία.

Advertisement

Το εργοστάσιο ήταν μικρό και δεν έκανε εξαγωγές και έτσι μπόρεσαν να κρατήσουν τελικά το όνομα που τους έκανε διάσημους. Τα πρώτα σύννεφα στη συνεργασία τους φάνηκαν το 1979, όταν χώρισαν οι Andersson-Lyngstad.

Αν και διαβεβαίωναν το κοινό τους ότι τίποτα δεν θα ταράξει τη συνοχή της μπάντας, ο χωρισμός και των άλλων δύο το 81, τους διέλυσε. Ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια, χωρίς να ανακοινώσουν επίσημα τη διάλυση τους.

Οι δύο κύριοι ένωσαν τις δυνάμεις τους συνεχίζοντας να γράφουν μουσική κυρίως για μιούζικαλ, όπως το πετυχημένο «Μamma mia» που έγινε και ταινία, ενώ οι κυρίες Lyngstad και Fältskog κυκλοφόρησαν προσωπικούς δίσκους, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Πηγή:mixanitouxronou.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement