Sade: Η ιστορία της γυναίκας που πρώτα ζει, μετά τραγουδά

Advertisement

Έχουν περάσει ακριβώς 59 χρόνια από τη μέρα που στο Ibadan της Νιγηρίας γεννήθηκε η Helen Folasade Adu, κόρη Αφρικανού καθηγητή πατέρα και Αγγλίδας νοσοκόμας μητέρας.

Αν και μικρή δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τη μουσική (ενδιαφερόταν για την τέχνη, κυρίως όμως για τη ζωγραφική), η παρουσία της στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα δεν έδωσε μόνο στη Βρετανία την πιο επιτυχημένη γυναίκα καλλιτέχνη στην ιστορία. ‘Εδωσε στην ίδια τη μουσική μια πιο μυθιστορηματική και πιο βελούδινη διάσταση.

Με το όνομα Helen Folasade Adu δεν προσπάθησε καν να κάνει καριέρα. Από την αρχή προτίμησε την εύηχη σύντμηση του μεσαίου ονόματός της που ήρθε να ταιριάξει γάντι σε μια μελωδική φωνή και μια αισθησιακή εικόνα: Sade.

Advertisement

Την ιδιαίτερη περίπτωσή της ή τη λατρεύεις ή την απεχθάνεσαι. Για εκείνην, για μια γυναίκα που παρά τη μεγάλη, παγκόσμια επιτυχία της, απέφευγε μονίμως τα φώτα της δημοσιότητας, τους δημοσιογράφους, ακόμα και τις απαραίτητες για τη προβολή της δουλειάς της φωτογραφήσεις και συνεντεύξεις, είναι βέβαιο πως τίποτα από τα δύο δεν θα προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση.

Από τη δεκαετία του ’80, την εποχή του “Your love is King” και του “Smooth Operator” πούλησε τόσους δίσκους, που δεν θα χρειαζόταν να δουλέψει ποτέ ξανά στη ζωή της. Ή θα δούλευε μόνο και εφόσον της έκανε κέφι. Όπως και έκανε. Η λάμψη, η λατρεία η φρενίτιδα της ζωής μιας ποπ σταρ δεν ήταν ποτέ του γούστου της.

“Ολη αυτή η δημοσιότητα με απωθούσε” έχει διευκρινίσει. “’Ενιωθα ότι είχα μεταμορφωθεί σε εργαλείο των δισκογραφικών εταιρειών, σε προϊόν, που προοριζόταν για υψηλές πωλήσεις. Μόνο όταν έδινα συναυλίες, πάνω στη σκηνή, ένιωθα όμορφα, γιατί συναντούσα ανθρώπους που πραγματικά αγαπούσαν τη μουσική μου”.

Advertisement

Μικρή δεν πίστευε πως θα μπορούσε ποτέ να γίνει τραγουδίστρια, ούτε πως θα έβγαζε τα προς το ζην, γράφοντας τραγούδια. Σπούδασε σχεδιάστρια μόδας, όμως ο χώρος της μόδας δεν ήταν αυτό που πραγματικά ήθελε. Βρέθηκε στη μουσική, εντελώς τυχαία, για να κάνει εξυπηρέτηση σε ένα γκρουπ φίλων προσωρινά, μέχρι να βρει άλλη τραγουδίστρια. Το σύμπαν είχε προφανώς συνωμοτήσει.

Το γκρουπ εκείνο ήταν οι Pride και δεν χρειάστηκε να ψάξει άλλο για τραγουδίστρια. Το 1984,τρία από τα μέλη του, την ακολουθούν κι οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη με τέσσερα εξαιρετικά πετυχημένα άλμπουμ από το 1984 μέχρι το 1992. Της ήταν αρκετά.

Την εποχή της μεγάλης δόξας (1989), παράτησε τη ζωή της Βρετανίδας ποπ σταρ για να παντρευτεί και να ζήσει στην Ισπανία (Μαδρίτη) με τον σκηνοθέτη Carlos Pliego, με τον γάμο τους να λήγει τρία χρόνια μετά.

Advertisement

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ακολούθησε στην Τζαμάικα τον μουσικό παραγωγό Bob Morgan, με τον οποίο έκανε μια κόρη, που πέρσι υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλαγής φύλου και πλέον ζει ως άντρας.

Ούτε αυτή η σχέση, όμως κράτησε πολύ, οπότε επέστρεψε στη βάση της στην αγγλική εξοχή, από όπου το 2000 παρουσίασε τον επόμενο δίσκο της, Lovers Rock -οκτώ χρόνια μετά τον προηγούμενο.

Στις απορίες, προς τι η τόση καθυστέρηση, είχε εξηγήσει: “Όταν συμβαίνουν σημαντικά πράγματα στη ζωή μου, δεν μπορώ να κλείσω το διακόπτη και να πω τώρα είναι ώρα να βγάλω καινούριο δίσκο. Ευτυχώς, επειδή δεν είμαι υποχρεωμένη να δουλεύω για να ζήσω, μπορώ να βάλω σε προτεραιότητα τους ανθρώπους της ζωής μου. Αλλωστε, δεν γίνεται μόνο να γράφεις στίχους για κάποια πράγματα και μετά να τα τραγουδάς. Πρέπει και να τα ζεις, αλλιώς είσαι μια απάτη”.

Advertisement

Χρειάστηκε να περάσει άλλη μια δεκαετία μέχρι τον επόμενο δίσκο («Soldier of love»), ο οποίος πέρα από τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε, στάθηκε η αφορμή και για την πρώτη περιοδεία της ύστερα από 17 χρόνια. ‘

Οχι, ούτε οι περιοδείες ήταν του γούστου της. (Η προηγούμενη, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε χαρακτηριστεί από συναυλίες που έκλειναν με δραματικό τρόπο, όπως το live που διέκοψε με κλάματα, γιατί όπως εξήγησε στο εμβρόντητο κοινό είχε μόλις χωρίσει και δεν μπορούσε να συνεχίσει να τραγουδά…)

“Κυκλοφορώ δίσκους μόνο όταν έχω κάτι να πω” εξήγησε με αφορμή την κυκλοφορία του Soldier of love. “Δεν με ενδιαφέρει να βγάζω μουσική απλά για να πουλάω μερικά αντίτυπα και να διατηρούμαι στην επικαιρότητα. Η Sade δεν είναι εμπορικό λογότυπο”.

Advertisement

Η ζωή της σήμερα παραμένει μυστηριώδης και σε απόσταση από τη δημοσιότητα όπως αρμόζει στη γυναίκα που από την Daily Mail έχει χαρακτηριστεί “διάσημα μοναχική”. Ζει στην αγγλική εξοχή, σε ένα πέτρινο ανακαινισμένο αρχοντικό, φυλάσσοντας ως αυστηρά ιδιωτική την προσωπική ζωή της κι ουδείς γνωρίζει πότε θα έρθει ο επόμενος δίσκος.

“Δεν κάνω σχέδια, δεν προγραμματίζω” έχει διευκρινίσει. “Καλλιτεχνικά, έχω πολύ υψηλές φιλοδοξίες. Και δεν σκοπεύω να κάνω τίποτα λιγότερο από το καλύτερο που μπορώ…”.

Πηγή:jenny.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement