Η Δανία μόλις έκανε νέο ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας

Advertisement

Η Δανία σημείωσε ένα νέο ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας, λαμβάνοντας το 43,4% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον άνεμο το 2017, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ από το 2016.

Η κυβέρνηση της χώρας ελπίζει να χρησιμοποιήσει το εντυπωσιακό αυτό ρεκόρ ως παράδειγμα για άλλες χώρες και τη μετάβασή τους από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Το κόστος της αιολικής ενέργειας κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση και αυτή είναι μια απότομα πτωτική τροχιά», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας της Δανίας, Λαρς Κρίστιαν Λίλεχολτ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Advertisement

Η Δανία έχει εδώ και αρκετό καιρό θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας.

Τον περασμένο Μάρτιο, η χώρα των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων παρήγαγε με επιτυχία όλη της την ηλεκτρική ενέργεια από αιολική ενέργεια για 24 ώρες.

Το επίτευγμα έδειξε ότι ο στόχος της χώρας να τερματίσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα μέχρι το 2030 είναι εφικτός.

Advertisement

Η Δανία εξακολουθεί να επιδοτεί τα έργα αιολικής ενέργειας, όπως έχει κάνει από τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, ο Λίλεχολτ πιστεύει ότι οι κρατικές επιδοτήσεις πολύ σύντομα δεν θα είναι απαραίτητες και θα σταματήσουν.

Ενώ η απόφαση της Δανίας να υιοθετήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας προσπάθειας για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, η χώρα έχει παράλληλα οικονομικό συμφέρον.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο η Vestas Wind Systems, έχει έδρα στη Δανία, ενώ η κυβέρνηση της χώρας ελέγχει την εταιρεία Orsted (πρώην Dong), η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή:naftemporiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement