Κι όμως, υπάρχουν και τα θετικά του σωματικού λίπους

Advertisement

Μια ομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. πραγματοποίησε έρευνα σε ποντίκια και πιθήκους, για να αναλύσει τα κύτταρα που είναι αποθηκευμένα στο λίπος.

Η ανώτερη ερευνητής Yasmine Belkaid και η ομάδα της ανακάλυψαν την παρουσία ενός τύπου ανοσοκυττάρων στο σωματικό λίπος των ποντικών, που ονομάζονται Τ- κύτταρα μνήμης.

Αυτά, μαθαίνουν να καταπολεμούν μια μόλυνση από την προηγούμενη έκθεση του οργανισμού στον παθογόνο παράγοντα. «Αφού εκτίθενται σε έναν παθογόνο οργανισμό, δημιουργούν μια ισχυρότερη απάντηση την επόμενη φορά που το συναντούν», αναφέρει η έκθεση.

Advertisement

Τα ποντίκια δεν ήταν τα μόνα ζώα που καταγράφηκαν να αποθηκεύουν Τ-κύτταρα μνήμης στο σωματικό τους λίπος.

Τα ίδια κύτταρα ανιχνεύθηκαν και  στο σωματικό λίπος των πιθήκων, στους οποίους επίσης μάλιστα φάνηκε να καταπολεμούν αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.

Αυτό σημαίνει ότι τα Τ-κύτταρα μνήμης που είναι αποθηκευμένα στο λίπος μας μπορεί να έχουν μια πιο σημαντική λειτουργία από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως.

Advertisement

«Ο λιπώδης ιστός δεν είναι μόνο μια δεξαμενή για τα Τ-κύτταρα μνήμης, αλλά και ότι αυτά τα κύτταρα έχουν ενισχυμένη λειτουργία», δήλωσε η Belkaid. «Ο λιπώδης ιστός είναι σαν ένα μαγικό φίλτρο που μπορεί να ενεργοποιήσει ακόμη καλύτερα τα Τ-κύτταρα μνήμης».

Ο Anthony Ferrante, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το λίπος πρέπει να θεωρείται ως ανοσολογικό όργανο, δίπλα σε άλλα ανοσολογικά όργανα, όπως οι λεμφαδένες.

Ενώ μπορεί να είναι ωφέλιμο να έχουμε σωματικό λίπος, το υπερβολικό βάρος μπορεί ακόμη να είναι πολύ επιζήμιο για την υγεία μας: «Γνωρίζουμε τώρα ότι το σπλαχνικό λίπος, το οποίο είναι κυρίως μέσα και γύρω από όργανα, όπως το συκώτι, διαφέρει από το υποδόριο λίπος και οδηγεί υπερβολικά στη μείωση της ευαισθησίας που έχει το σώμα μας στην ινσουλίνη», δήλωσε ο Δρ Matthew Capehorn.

Advertisement

«Με επιπλέον βάρος ή υπερβολικό βάρος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστούν βλάβες στα κύτταρα του παγκρέατος, καθιστώντας το πρόβλημα πολύ χειρότερο».

Πηγή:iatrikanews.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement