Γιατί το CNN Travel συνιστά στους τουρίστες να αποφεύγουν τη Σαντορίνη

Advertisement

Η Σαντορίνη συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με άρθρο του CNN Travel, στα μέρη που συνιστάται στους τουρίστες να αποφύγουν το 2018.

Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν ελάχιστα μέρη στον κόσμο με εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα όπως αυτό στη Σαντορίνη αλλά το μικρό νησί στις ελληνικές Κυκλάδες πλησιάζει το «όριο».

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου Joe Minihane σχεδόν δυο εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το νησί το 2017, 850.000 με κρουαζιερόπλοια με τους επιβάτες να μένουν παραμένουν για κάποιες ώρες αντί για ημέρες.

Advertisement

Με βάση τα στοιχεία για 8.000 τουρίστες ανά ημέρα και τον αυξανόμενο πληθυσμό λόγω της τουριστικής ανάπτυξης η Σαντορίνη κινδυνεύει να χάσει τη γοητεία της.

Παρόλα αυτά ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει ότι εάν επιλέξουν τουρίστες να πάνε εκεί να επιλέξουν να κατευθυνθούν από και προς το λιμάνι με τα γαϊδουράκια ενώ ως εναλλακτικούς προορισμούς προτείνει την Νάξο που έχει όμορφες παραλίες και την Πάτμο στα Δωδεκάνησα που είναι ένα μέρος που ήρεμη εναλλακτική πρόταση με υπέροχες παραλίες και εστιατόρια.

Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει εδώ και καιρό τοπικοί φορείς. Στελέχη της Ένωσης Ξενοδόχων επεσήμαναν με νόημα ότι «ο τουρισμός αποτελεί απειλή για την κοινωνική μας συνοχή». Όπως λένε η δημοτικότητα της Σαντορίνης ανεβαίνει, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι ο τόπος τους έφτασε σε σημείο κορεσμού.

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου 2017 στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κατά κατά την οποία «αναζητήθηκαν τρόποι για τη σωστή διαχείριση του προϊόντος της κρουαζιέρας, των άλλων τουριστών και επισκεπτών, αλλά και των δυνατοτήτων της Σαντορίνης, οι οποίοι πρέπει να αναπτυχθούν και να προστατευθούν. Συμφωνήθηκε ότι από το 2019 θα εφαρμοστεί στην Σαντορίνη το Berth Allocation (σύστημα διαχείρισης των αφίξεων/αναχωρήσεων της κρουαζιέρας) και μια σειρά μέτρων που θα βελτιώσουν την εμπειρία των τουριστών στο νησί.»

Το πρόγραμμα για τον έγκαιρο προγραμματισμό αφίξεων – αναχωρήσεων έχει σχεδιαστεί να εφαρμοστεί καταρχάς πιλοτικά και σε σταθερή βάση από το 2019.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν ότι ναι μεν υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση των τουριστών το καλοκαίρι ειδικά όταν φτάνουν πολλά κρουαζιερόπλοια σχεδόν ταυτόχρονα καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών στο νησί τις ώρες εκείνες ωστόσο διαβεβαίωναν πως και αυτό το καλοκαίρι θα εξυπηρετηθούν όσοι επισκεφτούν την Σαντορίνη.

Advertisement

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος το 2017 καταγράφηκαν 406 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στη Σαντορίνη και 620.570 αφίξεις επιβατών στο νησί.

Στελέχη της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας σημείωναν πως πέρυσι «είχε πολύ μεγάλη πτώση στην κρουαζιέρα, αν και είχε σε γενικές γραμμές πολύ καλά αποτελέσματα από την γενικότερη τουριστική κίνηση.

Το νησί για έναν ακόμη χρόνο έδειξε τις αδυναμίες του στην εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων, ειδικά όταν φτάνουν πολλά σχεδόν ταυτόχρονα καθώς το τελεφερίκ έχει δυνατότητα μεταφοράς συγκεκριμένου αριθμού επιβατών ενώ τα τουριστικά λεωφορεία προκαλούν κυκλοφοριακό πρόβλημα στο λιμάνι.»

Advertisement

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος με αναρτήσεις του στο twitter αναφερόμενος στο άρθρο του CNN Travel ανέφερε ότι «το γεγονός ότι υπάρχει η Σαντορίνη στους 12 προς αποφυγή προορισμούς για το 2018, κατά το CNN, καταδεικνύει ότι το πρόβλημα του “overtourism” ακουμπά & την Ελλάδα.

Ο ΣΕΤΕ, υπεύθυνα, διαμορφώνει τις θέσεις του σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους του. Η χώρα μας έχει ακόμα μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης-και στους δημοφιλείς προορισμούς-αρκεί να υπάρχει δόμηση με αρχές, εκσυγχρονισμός δημόσιων υποδομών & δικτύων και εκπαίδευση του τουρίστα να σέβεται την ιστορία, τον πολιτισμό & τη νοοτροπία του ντόπιου πληθυσμού.»

Πηγή:parapolitika.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement