Η οικογένεια που ζούσε στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ εδώ και τρεις μήνες κατάφερε επιτέλους να φύγει

Advertisement

Εάν έχει παραπονεθεί ποτέ κανείς επειδή αναγκάστηκε να κοιμηθεί σε ένα αεροδρόμιο λόγω καθυστέρησης πτήσης, ας αναλογιστεί την περίπτωση της οικογένειας από τη Ζιμπάμπουε, η οποία ζούσε στο αεροδρόμιο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η οικογένεια κατάφερε τελικά να φύγει από το αεροδρόμιο Suvarnabhumi της Μπανγκόκ μόλις τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η οικογένεια, που αποτελείται από τέσσερα παιδιά κάτω της ηλικίας των 11 ετών και τέσσερις ενήλικους, έφτασε για πρώτη φορά στη Μπανγκόκ τον Μάιο.

Advertisement

Όταν προσπάθησαν να φύγουν τον Οκτώβριο για την Ισπανία, τους αρνήθηκαν την επιβίβαση επειδή δεν είχαν θεωρήσεις εισόδου στην Ισπανία.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούσαν να ξαναγυρίσουν νόμιμα στην Ταϊλάνδη, καθώς είχαν υπερβεί το χρονικό περιθώριο στις τουριστικές τους βίζες και έπρεπε να πληρώσουν μεγάλο πρόστιμο.

Η ιστορία της οικογένειας ήρθε στο φως όταν ένας υπάλληλος του αεροδρομίου Suvarnabhumi, ανέβασε στο Facebook μία φωτογραφία του μαζί με ένα από τα παιδιά το Δεκέμβριο, σχολιάζοντας ότι ζούσαν εκεί «λόγω μίας αδιευθέτητης κατάστασης» στην πατρίδα.

Advertisement

Αξιωματούχοοι εκέινη την περίοδο εξήγησαν ότι προσπάθησαν να βοηθήσουν την οικογένεια να κανονίσει το θέμα με τις Ουκρανικές Αερογραμμές (UIA) για να πετάξουν εναλλακτικά μέσω Κιέβου στο Ντουμπάι και έπειτα σε τρίτη χώρα, παρακάμπτοντας την ευρωπαϊκή υπηρεσία μετανάστευσης.

Όμως, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας, η οικογένεια ακύρωσε τα εισιτήριά της για το τελικό σκέλος του ταξιδιού της, με αποτέλεσμα να σταλούν πίσω από το Ντουμπάι στη Μπανγκόκ.

Η οικογένεια ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι φοβούνται τη δίωξη στη Ζιμπάμπουε, μετά τις αναταραχές του Νοεμβρίου που οδήγησαν στην απομάκρυνση του ηγέτη της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Advertisement

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ανέφερε ότι εκείνη τη στιγμή «διερευνούσε τις επιλογές». Η Ταϊλάνδη δεν παρέχει νομικό καθεστώς στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια παρέμεινε στο χώρο αναχωρήσεων, όπου τους φρόντιζε το προσωπικό του αεροδρομίου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου μετανάστευσης της Ταϊλάνδης, αναχώρησαν τελικά για τη Μπανγκόκ τη Δευτέρα το απόγευμα.

Πηγή:lifo.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement