Χιουμοριστική έρευνα προβλέπει το τέλος των αντρών σε 5 εκατ. χρόνια!

Advertisement

Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον των… ανδρών, σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου του Κεντ της Βρετανίας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, στην ουσία το τέλος των εκπροσώπων του ισχυρού φύλου θα έλθει σε μερικά εκατομμύρια χρόνια.

Το χρωμόσωμα Υ (που καθορίζει το φύλο του άνδρα) θα αρχίσει να συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου και στο τέλος θα εξαφανιστεί, όπως προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Advertisement

Η συζήτηση αναζωπυρώνεται με μια νέα μελέτη που συνυπογράφουν ο Πίτερ Έλις και ο Ντάρεν Γκρίφιν,καθηγητές του Πανεπιστημίου του Κεντ στην Βρετανία.

Οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν ότι,το χρωμόσωμα Υ έχει μπει σε πορεία εξαφάνισης αλλά προς αποφυγή ανησυχίας αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα αλλά θα είναι μια αργή διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα,τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν 23 ζευγάρια χρωμοσωμάτων, που δίνουν συνολικά 46 χρωμοσώματα ανά κύτταρο.

Advertisement

Το χρωμόσωμα Υ φέρει ένα γονίδιο καθορίζει αν ένα έμβρυο θα αναπτυχθεί ως αρσενικό (XY) ή θηλυκό (XX). Το χρωμόσωμα Υ περιέχει πολύ λίγα άλλα γονίδια.

Επιπλέον,έχει διαπιστωθεί ότι το χρωμόσωμα Υ διέθετε εκατοντάδες γονίδια αλλά στην διαδικασία της εξέλιξης, απώλεσε σχεδόν το 90% από αυτά.

Για ορισμένους επιστήμονες,η διαδικασία της απώλειας γονιδίων για το χρωμόσωμα Υ έχει σταματήσει ενώ για άλλους, όπως ο Έλις και ο Γκρίφιν υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αυτή συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί με την εξαφάνιση του χρωμοσώματος.

Advertisement

Το μεγάλο μειονέκτημα του χρωμοσώματος Υ σε σχέση με όλα τα άλλα χρωμοσώματα είναι ότι, ενώ σε όλα τα χρωμοσώματα οι άνθρωποι έχουμε από δύο αντίγραφά τους σε κάθε κύτταρό μας,το χρωμόσωμα Y είναι πάντα «παρών» μόνο ως ένα αντίγραφο, αυτό που περνά από τους μπαμπάδες στους γιους τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα γονίδια στο χρωμόσωμα Y δεν ανασυνδυάζονται, διαδικασία που συμβαίνει σε κάθε νέα γενιά και βοηθά στην εξάλειψη των βλαβερών γονιδιακών μεταλλάξεων.

Χωρίς τα πλεονεκτήματα του ανασυνδυασμού, τα γονίδια του χρωμοσώματος Y εκφυλίζονται με την πάροδο του χρόνου και τελικά χάνονται από το γονιδίωμα.

Advertisement

Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι το χρωμόσωμα Υ κατάφερε να αναπτύξει ένα αμυντικό μηχανισμό απέναντι στην συρρίκνωση ή καλύτερα ένα μηχανισμό που εμποδίζει την περαιτέρω μείωση των γονιδίων του.

Ωστόσο, οι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου του Κεντ έρχονται να υποστηρίξουν ότι,η συρρίκνωση του χρωμοσώματος Υ συνεχίζεται και η εξαφάνισή του θα γίνει σε μερικά εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή:protothema.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement