Πώς το διάβασμα μειώνει την εξάρτηση από τα αντικαταθλιπτικά

Advertisement

Οι ειδικοί θεωρούν πως το διάβασμα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Παρ’ όλο που δεν πρόκειται για θεραπεία, εκτιμούν ότι η ανάγνωση μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τα αντικαταθλιπτικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει», έλεγε ο γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκό.

Η δύναμη του βιβλίου δεν είναι κάτι άγνωστο. Μας ταξιδεύει, μας συγκινεί, μας μορφώνει, μας κάνει σοφότερους… Μπορεί όμως και να μας θεραπεύσει;

Advertisement

Σύμφωνα με την βρετανική στατιστική υπηρεσία το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ 64,7 εκατομμυρίων συνταγών αντικαταθλιπτικών για ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού.

Οσο απίθανο κι αν ακούγεται, το διάβασμα θα μπορούσε να είναι μια καλή συνταγή σημειώνουν επιστήμονες.

Δύο πρόσφατες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνταγογράφηση βιβλίων σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη – μία θεραπεία γνωστή ως βιβλιοθεραπεία – είχε βελτίωση στη διάθεση και την ψυχολογική τους ευεξία.

Advertisement

Τον Σεπτέμβριο του 2017, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία δημοσίευσαν μια ανάλυση δέκα μελετών βιβλιοθεραπείας.

Τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Psychology Review, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες σε τουλάχιστον έξι μελέτες είδαν σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά στην κατάθλιψή τους, τρία χρόνια μετά τη συμμετοχή τους σε θεραπεία ανάγνωσης.

«Η βιβλιοθεραπεία φαίνεται να είναι αποτελεσματική στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μακροπρόθεσμα και θα μπορούσε να είναι μια προσιτή θεραπεία που μειώνει την ανάγκη για φάρμακα», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Advertisement

Με το άγχος και την κατάθλιψη να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς στις ανεπτυγμένες χώρες, αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο στοίχημα.

Θα μπορούσε να είναι ένα μέσο παροχής θεραπευτικών υπηρεσιών σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, τα προβλήματα των οποίων βρίσκονται ακόμα σε μέτρια ένταση, σημειώνουν.

Πηγή:vita.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement