Είχε πορνό στον υπολογιστή της δουλειάς- Ο εργοδότης το ανακάλυψε- Τι λέει το δικαστήριο

Advertisement

Ένας άνδρας ο οποίος διατηρούσε πορνογραφικό υλικό στον υπολογιστή της εργασίας του δεν κατάφερε να πείσει τους δικαστές ότι το δικαίωμά του σε ιδιωτική ζωή παραβιάστηκε όταν ο εργοδότης του άνοιξε τα προσωπικά αρχεία που περιείχαν το υλικό χωρίς εκείνος να το γνωρίζει.

Ο Eric Libert απολύθηκε από το γαλλικό εθνικό σιδηροδρομικό φορέα SNCF το 2008, αφού ο προϊστάμενός του ανακάλυψε τα πορνογραφικά αρχεία και μια σειρά πλαστών πιστοποιητικών.

Ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποφανθεί επί της υπόθεσής του μετά την αποτυχία του στα γαλλικά δικαστήρια.

Advertisement

Ισχυρίστηκε ότι, δεδομένου ότι είχε επισημάνει τους φακέλους με τον χαρακτηρισμό «προσωπικά», ο εργοδότης του δεν επιτρεπόταν να τους εξετάσει όσο εκείνος έλειπε.

Ο Libert ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία παρέλειψε να υποστηρίξει το δικαίωμά του στην ιδιωτική ζωή, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ωστόσο, την Πέμπτη, οι δικαστές που συνεδρίαζαν στο Στρασβούργο δήλωσαν ότι οι προϊστάμενοι της SNCF είχαν ενεργήσει σωστά επειδή δεν ήταν αρκετά σαφές ότι οι φάκελοι περιείχαν υλικό που ο Libert θεωρούσε ιδιωτικό και απέρριψε την αξίωσή του.

Advertisement

Ο Libert εργάστηκε για τον SNCF από το 1958. Παύθηκε από τα καθήκοντά του το 2007 και, κατά την επιστροφή του τον επόμενο Μάρτιο, έμαθε ότι του είχαν κατασχέσει τον υπολογιστή.

Του είπαν ότι οι εργοδότες του είχαν βρει τα πλαστά πιστοποιητικά και ένα μεγάλο αριθμό αρχείων που περιείχαν πορνογραφικές εικόνες και ταινίες και απολύθηκε από τη θέση του τον Ιούλιο.

Την Πέμπτη, οι δικαστές σημείωσαν ότι ο γαλλικός νόμος προσφέρει προστασία στους εργαζόμενους που αποθηκεύουν προσωπικό υλικό στους υπολογιστές εργασίας τους, εφόσον είναι σαφώς χαρακτηρισμένο ως τέτοιο.

Advertisement

Στην περίπτωση αυτή, οι δικαστές δήλωσαν ότι ένας εργοδότης θα πρέπει να ειδοποιήσει τον υπάλληλο για την πρόθεσή του να εξετάσει τους φακέλους ή να τους ανοίξει όταν εκείνοι θα είναι μπροστά.

Επειδή ο Libert είχε επισημάνει τα αρχεία του με τον ορισμό «personal» και όχι private (ιδιωτικά), δεν ήταν σαφές εάν οι πληροφορίες που περιέχονταν σε αυτά σχετίζονταν με τις προσωπικές του δουλειές, απεφάνθη το δικαστήριο.

Πηγή:lifo.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement