Αυτές είναι οι 10 πιο επικίνδυνες τροφές για την υγεία μας

Advertisement

Συχνά κάνουμε λόγο για τις διατροφικές παρατυπίες στις οποίες ενδίδουμε, έστω κι αν η διατροφή μας κατ’ ουσίαν θεωρείται η πιο πλήρης και υγιεινή σε παγκόσμια κλίμακα. Γνωρίζουμε όμως πράγματι ποιά τρόφιμα βλάπτουν τον οργανισμό μας;

Η μεσογειακή διατροφή  είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την καλή υγεία του οργανισμού μας. Είναι όμως βέβαιο ότι όλοι μας κάνουμε διατροφικά λάθη και όχι μόνο μια φορά στη ζωή μας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις 10 τροφές που οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι επικίνδυνες για την υγεία μας και τις οποίες θα πρέπει να αφαιρέσουμε ή να μειώσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Advertisement

Χοτ ντογκ
Με το κρέας του να φτιάχνεται από υπόλοιπα χοιρινού ή βοδινού κρέατος ή και γαλοπούλας θεωρείται η νούμερο ένα τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 20%.

Δημητριακά
Αν και είναι πολλές οι διαφημίσεις που δημιουργούν την εντύπωση ότι τα δημητριακά είναι ό,τι πιο υγιεινό για ένα πρωινό γεύμα, έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και ψευδαργύρου. Τα ποσοστά μάλιστα ξεπερνούν κατά πολύ τις αναγκαίες καθημερινές ποσότητες ακόμα και των ενηλίκων.

Πατατάκια
Αγαπημένο σνακ που όλοι μας έχουμε δοκιμάσει και συνηθίζουμε να καταναλώνουμε στο σινεμά, αλλά και μπροστά στην τηλεόραση. Τα αγαπημένα μας πατατάκια περιέχουν πολλές θερμίδες, λίπος και αλάτι σε υπερβολικό ποσοστό. Ένας συνδυασμός που σκοτώνει.

Advertisement

Μπισκότα
Αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους, αλλά σύμφωνα με μελέτες περιέχουν φοινικέλαιο και φοινικικό πυρηνέλαιο, γεμάτα ακόρεστα και κορεσμένα λίπη. Αυτά τα ακόρεστα λίπη ενοχοποιούνται για υψηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και βεβαίως παχυσαρκίας.

Μόνο το φοινικέλαιο περιέχει 80% κορεσμένο λίπος. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το πόσο βλαβερά αποδεικνύονται ότι είναι τα αγαπημένα μας μπισκοτάκια.

Τηγανίτες
Μέρος ενός πλούσιου και ευχάριστου πρωινού, αλλά μεγάλη πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε συνδυασμό με μεγάλη ποσότητα λίπους, σακχάρων και νατρίου.

Advertisement

Τηγανητές πατάτες
Το πιο αγαπημένο φαγητό παιδιών και μεγάλων με τον αριθμό θερμίδων να φτάνει τις 200 με 340 στην παιδική μερίδα, ενώ στη μεγάλη θα βρούμε 730 θερμίδες. Ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε βάρος!

Παγωτό
Μια καλοκαιρινή απόλαυση με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά και σε λίπος. Το ποσοστό του λίπους κυμαίνεται από 10 μέχρι 16%. Το λίπος του γάλακτος που περιέχεται στο παγωτό μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αλλαντικά
Όλα ανεξαιρέτως και πέρα από το είδος καθενός περιέχουν νιτρώδες νάτριο, ένα συντηρητικό που το συναντούμε σε όλα τα επεξεργασμένα κρέατα και όλες οι έρευνες το συνδέουν άμεσα με τον καρκίνο.

Advertisement

Αλμυρά σνακ
Τα κράκερς και οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη  περιεκτικότητα σε αλάτι. Χρειάζεται μέτρο λοιπόν στην κατανάλωσή τους, γιατί αν αυτό ξεπεραστεί τότε έχουμε αύξηση σωματικού βάρους, αύξηση αρτηριακής πίεσης και κακή κυκλοφορία αίματος.

Χοιρινό
Το αγαπάμε, το τρώμε πολύ, αλλά επειδή είναι κόκκινο κρέας έχει το χαρακτηριστικό να παραμένει στο πεπτικό σύστημα για πολύ περισσότερο χρόνο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Επιπλέον ενοχοποιείται για την εμφάνιση του καρκίνου στο παχύ έντερο.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε η παραπάνω λίστα περιλαμβάνει τα αγαπημένα μας τρόφιμα, τα οποία όμως είμαστε υποχρεωμένοι, αν θέλουμε να έχουμε καλή υγεία, να τα περιορίσουμε σε πολύ μικρές ποσότητες στην καθημερινή μας διατροφή.

Advertisement

Αν και αρχικά φαίνεται δύσκολο για τον σημερινό τρόπο ζωής μας, η υγεία μας όμως είναι πάνω από όλα. Αξίζει να το προσπαθήσουμε.

Πηγή:flowmagazine.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement