Το 90% των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού περιέχει κομμάτια πλαστικού. – Μεγάλη έρευνα σε εταιρείες του εξωτερικού. [λίστα]

Το 90% των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού περιέχουν κομμάτια πλαστικού, σύμφωνα με μεγάλη διεθνή έρευνα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν 259 μπουκάλια από 11 εταιρίες από 9 διαφορετικές χώρες.

Κατά μέσο όρο ανιχνεύθηκαν 325 σωματίδια μικροπλαστικού για κάθε ένα λίτρο νερού. Σε κάποια μπουκάλια οι συγκεντρώσεις πλαστικών σωματιδίων έφθαναν έως τα 10.000 κομματάκια ανά λίτρο. Από τα 259 μπουκάλια που ελέγχθηκαν, μόνο τα 17 δεν είχαν κανένα ίχνος πλαστικού.

«Εντοπίσαμε περίπου δυο φορές περισσότερα πλαστικά σωματίδια μέσα στο εμφιαλωμένο νερό σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες στο νερό της βρύσης που είχαν βρει επίσης κομμάτια πλαστικού» ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο πιο κοινός τύπος πλαστικού θραύσματος που βρέθηκε ήταν το πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των καπακιών. Το 90% των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού περιέχουν κομμάτια πλαστικού, σύμφωνα με μεγάλη διεθνής έρευνα.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν μπουκάλια από τις εταιρίες:

Aqua (Danone),
Aquafina (PepsiCo),
Bisleri (Bisleri International),
Dasani (Coca-Cola),
Epura (PepsiCo),
Evian (Danone),
Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen),
Minalba (Grupo Edson Queiroz),
Nestlé Pure Life (Nestlé),
San Pellegrino (Nestlé)
και Wahaha (Hangzhou Wahaha Group),

τα οποία αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Μεξικό, το Λίβανο, την Κένυα και την Ταϊλάνδη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι, με τους οποίους μπορεί να εισχωρήσει το πλαστικό στο νερό.

«Οι πλαστικές μικροΐνες μπορούν να μεταφερθούν ακόμη και με τον αέρα. Είναι σαφές ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο έξω, αλλά και μέσα στα εργοστάσια. Θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τους ανεμιστήρες ή τα ρούχα των εργαζομένων», είπε ερευνητής Abigail Barrows.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα στοιχεία για την επίδραση των μικροπλαστικών στην υγεία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Οι εταιρείες αντέδρασαν λέγοντας ότι τα προϊόντα τους τηρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.

Η Nestlé επέκρινε τη μεθοδολογία της έρευνας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα. Το ίδιο υποστήριξε και η Danone λέγοντας ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν ξεκάθαρη.

Η Coca-Cola ανέφερε στο BBC ότι ακολουθεί αυστηρές μεθόδους φιλτραρίσματος, αλλά αναγνώρισε ότι το πλαστικό υπάρχει παντού γύρω μας στο περιβάλλον, κάτι που σημαίνει ότι οι πλαστικές ίνες «μπορούν να βρεθούν σε μικρά επίπεδα ακόμα και σε προϊόντα υψηλής επεξεργασίας».

Η PepsiCo διαβεβαίωσε ότι τα προϊόντα της είναι «αξιόπιστα ασφαλή».

[πηγή]

Δείτε και αυτά: