Δισεκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν πέφτοντας πάνω σε κτίρια. Γιατί συμβαίνει και ποια μέτρα λαμβάνουν σε άλλες χώρες

Advertisement

Εκτιμάται ότι μόνο στην Αμερική 100 εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν από σύγκρουση σε τζάμια κτιρίων. Άλλοι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα περιστατικά είναι ακόμη περισσότερα, με τον αριθμό των περιστατικών να φτάνει το ένα δισεκατομμύριο.

Μπερδεύονται και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό που βλέπουν είναι είτε η αντανάκλαση είτε το εσωτερικό του κτιρίου. Πολλές φορές βλέπουν τα φυτά που διακοσμούν το εσωτερικό του κτιρίου και κατευθύνονται προς αυτά για να σταθούν.

Ακόμη και τα φιμέ τζάμια είναι επικίνδυνα, καθώς τα πουλιά βλέπουν την αντανάκλαση των δένδρων που βρίσκονται γύρω από το κτίριο και μπερδεύονται. Έτσι, πέφτουν με δύναμη πάνω στα τζάμια. Συνήθως, η σύγκρουση είναι τόσο δυνατή λόγω της ταχύτητας που πετούν, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν

Advertisement

Τα μεταναστευτικά πουλιά είναι περισσότερο επιρρεπή σε τέτοιες συγκρούσεις. Ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας έχοντας ως οδηγό τα άστρα. Έτσι, πολλές φορές μπερδεύονται από τα φώτα των κτιρίων.

Ο κίνδυνος να συγκρουστούν με ένα κτίριο, αυξάνεται όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος ή βρέχει, καθώς πετούν χαμηλότερα.

Ακόμη και αν δεν πεθάνουν από τη σύγκρουση, τραυματίζονται και πέφτουν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα ή από άλλα ζώα. Σύμφωνα με μετρήσεις, μόνο ένα κτίριο στο Σικάγο, προκαλεί κατά μέσο όρο το θάνατο 1.480 πουλιών το χρόνο.

Advertisement

Το Τορόντο είναι η πρώτη πόλη που έλαβε δραστικά μέτρα για την προστασία των πουλιών. Το φαινόμενο της πρόσκρουσης των πουλιών ήταν πολύ συχνό, καθώς η πόλη βρίσκεται σε μια από τις κυριότερες οδούς μετανάστευσης των πουλιών.

Από το 2010, οι κατασκευαστές πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που είναι φιλικές προς τα πουλιά. Συγκεκριμένα, έχουν μειώσει τη χρήση τζαμιού στα νέα κτίρια. Χρησιμοποιούν τζάμια που έχουν πάνω τους σημάδια ή γραμμές, ώστε τα πουλιά να καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αλλάξουν πορεία.

Τα μπαλκόνια είναι χτισμένα γύρω γύρω. Χρησιμοποιούν παντζούρια και τέντες για να μειώσουν τις αντανακλάσεις, είτε χαμηλώνουν τα φώτα μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, για να μην προσελκύονται τα πουλιά από το φως.

Advertisement

Εκτιμάται ότι τέτοια μέτρα μπορούν να μειώσουν τις συγκρούσεις κατά 80%, σώζοντας εκατομμύρια πουλιά, που σε πολλές περιπτώσεις απειλούνται με εξαφάνιση.

Σε περίπτωση που βρείτε τραυματισμένο πουλί, αφήστε το κάποια λεπτά γιατί μπορεί να ξεζαλιστεί μόνο του και να φύγει. Αν δεν σηκωθεί άμεσα, μπορείτε να το μεταφέρετε σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων μέσα σε κουτάκι.

Πριν το πιάσετε, βάλτε γάντια, καθώς πολλά πουλιά μεταφέρουν ασθένειες, που μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Advertisement

Τα τζάμια δεν είναι η μοναδική παγίδα για τα πουλιά. Πύργοι τηλεπικοινωνιών, παρασιτοκτόνα και γενικότερα η μόλυνση του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη δραστηριότητα, απειλούν τον πληθυσμό των πουλιών.

Δείτε το βίντεο του BBC με την μη κυβερνητική οργάνωση FLAP στον Καναδά, τα μέλη της οποίας σώζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες πληγωμένα πουλιά, ενώ συλλέγουν τα σκοτωμένα:

Advertisement

Saving birds from buildings

How do you stop birds hitting buildings? One city has some interesting ideas. (Via BBC World Hacks)

Posted by BBC News on Thursday, 15 March 2018

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement