Γιατί εμφανίζονται άσπρα σημάδια στη σοκολάτα; Ο πραγματικός λόγος και πώς να τα αποφύγετε

Advertisement

Η σοκολάτα δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις.

Είναι το αγαπημένο γλυκό σχεδόν όλων αλλά κυρίως εμείς τα κοριτσάκια δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα κομματάκι (όχι μόνο ένα φυσικά!). Μαύρη, γάλακτος, λευκή, με ξηρούς καρπούς ή φρούτα, ό,τι και να είναι, μας δίνει μεγάλη απόλαυση.

Πολλές φορές, όμως, όταν ανοίγουμε μια σοκολάτα, μπορεί να δούμε ότι έχει κάποια άσπρα στίγματα ή γραμμές, σαν σκόνη, πάνω της. Αποκλείεται να μην τα έχεις προσέξει ποτέ, πριν πέσεις με τα μούτρα να την φας.

Advertisement

Αυτά τα άσπρα σημάδια εμφανίζονται όταν τα σωματίδια λίπους στη σοκολάτα διαχωρίζονται λόγω υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών. Το λίπος ανεβαίνει στην επιφάνεια μέσω μικρών ρωγμών.

Αν αποθηκεύσεις μια σοκολάτα σε μέρος που είναι πολύ ζεστό ή κρύο, το λίπος θα ανέβει και θα δημιουργήσει αυτή την άσπρη μορφή.

Μάλιστα, οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα δεν είχαν ανακαλύψει πώς εμφανίζονται αυτά τα άσπρα σημάδια πάνω στη σοκολάτα. Αυτό συνέβη όταν χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ σε ένα εργοστάσιο στο Αμβούργο.

Advertisement

«Το κρυσταλλικό λίπος λιώνει και ανεβαίνει προς την επιφάνεια μέσω των ρωγμών που κάνει η σοκολάτα», σύμφωνα με τον δρ. Stephen Roth.

Χιλιάδες καταναλωτές κάνουν παράπονα κάθε χρόνο για αυτό το πρόβλημα, που κοστίζει στη βιομηχανία πολλά εκατομμύρια. Ωστόσο, η σοκολάτα είναι ακόμα φαγώσιμη, παρά την εμφάνιση που ίσως δεν αρέσει.

Για να αποφύγουμε την εμφάνιση των άσπρων στιγμάτων, πρέπει να κρατάμε τις σοκολάτες σε θερμοκρασία 14-18°C.

Advertisement

Ένας άλλος τρόπος είναι να… φάμε κατευθείαν τη σοκολάτα που θα πάρουμε, πριν συμβεί αυτό. Καθόλου κακή συμβουλή για τους choco lovers!

Πηγή:bovary.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement