Τέμπη: Πέρασαν 15 χρόνια από την τραγωδία…

Το μήνυμα που έδειξε εξ’ αρχής το μέγεθος της τραγωδίας: “Στείλτε ότι έχετε και δεν έχετε στα Τέμπη”

Advertisement

Ήταν εκείνο το φρικτό απόγευμα της 13ης Απριλίου του 2003. Δεκαπέντε χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Τότε ο χρόνος και το νήμα της ζωής σταμάτησε για 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας, όταν μια νταλίκα με μελαμίνες «θέρισε» μέσα στα Τέμπη το τουριστικό λεωφορείο που επέβαιναν και κατευθυνόταν από την Αθήνα προς την Θεσσαλονίκη, καθώς τα παιδιά επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά από σχολική εκδρομή. Στις 7.26 το απόγευμα το κέντρο του ΕΚΑΒ στη Λάρισα δέχεται το μήνυμα από την αστυνομία. «Στείλτε ότι έχετε και δεν έχετε στα Τέμπη».

Ο απολογισμός της τραγωδίας θυμίζει σκηνικό πολέμου παρά τροχαίο δυστύχημα: 21 νεκροί και 28 τραυματίες εκ των οποίων οι 9 σε σοβαρή κατάσταση. Εικόνα πολέμου όμως θύμιζε και το σημείο του τροχαίου που αντίκρισα καθώς ήμουν ο πρώτος δημοσιογράφος που έφτασε εκεί. Μια εικόνα που δεν χωρά ανθρώπινος νους.

Περνώ την γραμμή που ήταν παραταγμένα τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά. Δεξιά μου ένα αυτοκίνητο είχε παραδοθεί στις φλόγες και δίπλα ένα άλλο αυτοκίνητο ήταν «σφηνωμένο» στα βράχια καθώς προσπάθησαν να αποφύγουν την σύγκρουση με το λεωφορείο που προπορευόταν. Επόμενη εικόνα το λεωφορείο που επέβαιναν οι 49 μαθητές. Το βλέμμα «παγώνει» και η καρδιά «σφίγγεται» καθώς το αντικρίζω.

Advertisement

Πυροσβέστες και διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν ήδη αναλάβει το έργο της διάσωσης των τραυματιών και της ανάσυρσης των νεκρών παιδιών. Η επόμενη σκηνή του δράματος εκτυλίχθηκε στο νοσοκομείο που έφτασαν τα τραυματισμένα παιδιά  και στο νεκροτομείο, όταν οι γονείς κλήθηκαν για την αναγνώριση. Εικόνες που σε όσους τις βίωσαν θα παραμείνουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη τους…

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement