Η εκπαίδευση σκύλων – βοηθών για παιδιά με αναπηρίες είναι μια επίπονη υπόθεση, αλλά η εμπειρία και τα οφέλη είναι εντυπωσιακά.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των εισηγήσεων που έγιναν σε σχετική εκδήλωση, στο Money Show, με τίτλο : «Πώς οι σκύλοι-βοηθοί αλλάζουν ζωές».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, γονείς, αλλά και εκπαιδευτές κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, από την εκπαίδευση και τη χρησιμοποίηση σκύλων – βοηθών για παιδιά με αναπηρίες.
«Ο Γιώργος είναι σήμερα επτά χρονών και από τριών χρονών αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα» είπε η μητέρα του και αναφέρθηκε στη βοήθεια που προσφέρει στο γιό της, ο «Μάικ», ο εκπαιδευμένος σκύλος – βοηθός, ράτσας Λαμπραντόρ.
«Έχει εκπαιδευτεί πάνω στις ανάγκες του Γιώργου, ο σκύλος φοράει ένα σαμάρι ισορροπίας για να τον πιάνει και να βαδίζουν μαζί. Έχει εκπαιδευτεί για προειδοποίηση, όταν χάνει την ισορροπία του ο Γιώργος και πάει να πέσει από την καρέκλα, ή τον καναπέ, ο Μάικ προειδοποιεί. Έχει εκπαιδευτεί για να του φέρνει πίσω αντικείμενα, π.χ. παιχνίδια, που πέφτουν από το χέρι του, κτλ.».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από αστική μη κερδοσκοπική εταιρία σκύλων – βοηθών, η οποία ιδρύθηκε το 2016, με σκοπό την εκπαίδευση σκύλων, ώστε να είναι χρήσιμοι σε άτομα με αναπηρίες, κυρίως παιδιά και κατ’ εξαίρεση σε ενήλικες και σε άτομα της τρίτης ηλικίας, όπως και για «συνεδρίες» με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων σε ιδρύματα φιλοξενίας ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Η πρόεδρος της, Ελενα Παλάγκα δήλωσε ότι η εκπαίδευση γίνεται «εξατομικευμένα» και «ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου για το οποίο προορίζεται». Σημείωσε, ότι η εκπαίδευση του σκύλου – διαρκεί από επτά εβδομάδες και συνεχίζεται για δύο χρόνια- έχει ένα σημαντικό κόστος, περίπου δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ και για αυτό συνήθως απαιτείται η εξασφάλιση χορηγιών. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν και ενήλικες, οι οποίοι θέλουν να καταφύγουν σε αυτή τη λύση, απόκτησης ενός σκυλιού – βοηθού.
«Εχουν δοθεί οι πρώτοι δύο σκύλοι – βοηθοί, μετά από δύο χρόνια εκπαίδευσης, έχουμε τρία σκυλάκια υπό εκπαίδευση και τρία σκυλάκια που κάνουν συνεδρίες και επισκέψεις σε ιδρύματα».
Ο αστυνομικός Βασίλης Αναστασιάδης – ο οποίος είναι εθελοντής στη μη κερδοσκοπική εταιρία – κατέθεσε τη δική του εμπειρία από την αξιοποίηση πρώην αστυνομικών σκύλων, με αλλαγή της εκπαίδευσης τους, για προσφέρουν βοήθεια σε άτομα της τρίτης ηλικίας.
«Μέσα από τη συνεργασία μου με αυτόν τον οργανισμό, γεννήθηκε μια ιδέα για την αξιοποίηση των εν αποστρατεία αστυνομικών σκύλων» είπε ο κ. Αναστασιάδης. Έφερε, ως παράδειγμα, το σκύλο του τον «Τζάκι», ο οποίος, από σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, μετεκπαιδεύεται για να προσφέρει υπηρεσίες συντροφιάς και βοήθειας σε ηλικιωμένους και πρόσθεσε : «Σύντομα θα χαρακτηριστεί σκύλος-βοηθός συνεδριών και θα πηγαίνει σε ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα τρίτης ηλικίας».
Στην εκδήλωση μίλησε και μια ακόμη μητέρα, η οποία βρίσκεται σε αναμονή για να εξασφαλίσει στην κόρη της που τώρα είναι φοιτήτρια και αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας, έναν σκύλο – βοηθό. Επίσης, στην εμπειρία της, αναφέρθηκε η λογοθεραπεύτρια Διονυσία Παπαπούλιου, απο μια «πειραματική» συνεδρία, με σκύλο – βοηθό, ενός μαθητή πέμπτης δημοτικού με ειδικές ανάγκες, η οποία διοργανώθηκε πριν από λίγα χρόνια μέσω ενός συλλόγου ΑΜΕΑ. «Το παιδί πήρε πρωτοβουλίες, έδινε απλές εντολές και έδειχνε ευτυχισμένος με την παρουσία του σκύλου, του δόθηκε μια σημαντική ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση» είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδρίες με σκύλους – βοηθούς».
Πηγή:iefimerida.gr