Μια νέα, διεθνής έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει όλα όσα είχαν κατά καιρούς υποστηρίξει οι ειδικοί σχετικά με την επικινδυνότητα των πλαστικών μπουκαλιών του εμφιαλωμένου νερού.
Όχι όμως μόνο στο πλαίσιο που υποστηρίζει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια του εμφιαλωμένου νερού περισσότερες από μία φορές, αλλά και στο ότι το περιεχόμενο των εν λόγω πλαστικών μπουκαλιών δεν είναι τόσο καθαρό και αθώο όσο πιστεύουμε.
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με επικεφαλής την καθηγήτρια Σέρι Μέισον έκαναν την παρακάτω έρευνα για λογαριασμού του μεγάλου δημοσιογραφικού ομίλου Orb Media και όπως διαβάζουμε στη Guardian κατέληξαν στο ασφαλές συμπέρασμα πως πάνω από το 90% των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού περιέχουν μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού, τα οποία εμείς καταπίνουν χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.
Η μελέτη έλαβε χώρα με την εξής διαδικασία. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από 259 μπουκάλια νερού από εννέα χώρες και 11 διαφορετικές μάρκες, ανακαλύπτοντας κατά μέσο όρο δέκα πλαστικά σωματίδια με πλάτος μεγαλύτερο μιας ανθρώπινης τρίχας, δηλαδή άνω των 100 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού).
Ανιχνεύθηκαν επίσης κατά μέσο όρο 314 μικροσωματίδια πιθανού μικροπλαστικού για κάθε ένα λίτρο νερού, με μέγεθος το κάθε σωματίδιο από 6,5 έως 100 μικρόμετρα. Σε κάποια μπουκάλια οι συγκεντρώσεις σωματιδίων έφθαναν έως τα 10.000 κομματάκια ανά λίτρο. Από τα 259 μπουκάλια που ελέγχθηκαν, μόνο τα 17 δεν περιείχαν καθόλου ίχνη πλαστικών.
Το πιο συχνό είδος πλαστικού μέσα στα εμφιαλωμένα νερά ήταν το πολυπροπυλένιο, αυτό που χρησιμοποιείται και στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών. Τα μπουκάλια είχαν αγορασθεί σε ώρες όπω οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, ο Λίβανος, η Κένυα και η Ταϊλάνδη. Οι ερευνητές είπαν ότι τα μικροπλαστικά μεταφέρονται και μέσω του αέρα, συνεπώς μπορούν να υπάρχουν στα εργοστάσια εμφιάλωσης και να τρυπώσουν έτσι μέσα στα μπουκάλια.
Από την άλλη, οι εταιρείες αντέδρασαν λέγοντας ότι τα προϊόντα τους τηρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. Η Nestle επέκρινε τη μεθοδολογία της πρώτης έρευνας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα, ενώ και η Danone ανέφερε ότι η μελέτη χρησιμοποιεί μια μέθοδο ανάλυσης που είναι «ασαφής». Από την άλλη, η Coca Cola επεσήμανε ότι τα μικροπλαστικά είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον, γι’ αυτό «είναι πιθανό να βρεθούν σε μικροσκοπικά επίπεδα ακόμη και σε προϊόντα υψηλής προστασίας».
[πηγή]