Η μοναδική κατοικία ενός τροπικού νησιού στη Βραζιλία [εικόνες]

Η ιδέα ενός προσωπικού καταφυγίου σε κάποιο απομονωμένο νησί μοιάζει μάλλον με αποκύημα της φαντασίας. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Jacobsen Arquitetura έκανε πραγματικότητα αυτή την ιδέα, με την κατοικία AB House, το μοναδικό σπίτι σε ένα μικρό και απομακρυσμένο νησί κοντά στη Βραζιλία.

Η κατοικία βρίσκεται ανάμεσα στο δάσος και στη θάλασσα, χωρίζοντας κυριολεκτικά τα δύο περιβάλλοντα με ένα καθαρό ορθογώνιο σχήμα. Το project ήταν μία πραγματική πρόκληση για τους αρχιτέκτονες, αφού εκτός από την τοποθεσία, έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Η εκπληκτική θέα ήρθε με κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες: μία σειρά από περιβαλλοντικά στάνταρ που περιόρισαν την εγγύτητα της κατοικίας με τη θάλασσα, το ύψος της, η μέγιστη εκμετάλλευση της γης και οι αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στην τοποθεσία.

Πρόκειται για μία διώροφη κατοικία με πρόσβαση και από τα δύο επίπεδα, όπου κάθε όροφος διαθέτει δωμάτια διαφορετικής χρησιμότητας. Ο κάτω όροφος φιλοξενεί τους χώρους ψυχαγωγίας και socializing, αφού είναι πολύ κοντά στη θάλασσα και προσφέρει καταπληκτική θέα στο περιβάλλον τοπίο μέσα από τους τεράστιους γυάλινους τοίχους και τις συρόμενες πόρτες.

Ανάμεσα στο σπίτι και στη θάλασσα, οι αρχιτέκτονες έφτιαξαν μία infinity πισίνα που μοιάζει να γίνεται ένα με τον ωκεανό, ενώ μία μεγάλη προεξοχή προστατεύει τον όροφο και προσφέρει σκιά στο εσωτερικό της κατοικίας.

Οι αιωρούμενες σκάλες συνδέουν τα δύο επίπεδα χωρίς να τραβούν την προσοχή από την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού. Ο πάνω όροφος που βρίσκεται πιο κοντά στην πλαγιά φιλοξενεί τους ιδιωτικούς χώρους. Από εκεί, η θέα ξετυλίγεται μέσα από τα μεγάλα παράθυρα.

Μία στενή ξύλινη βεράντα απλώνεται στη μία πλευρά της κατοικίας, ενώ οι διαφανείς προσόψεις εξασφαλίζουν την αλληλεπίδραση της κατοικίας με το φυσικό περιβάλλον και το μικρό αντίκτυπο της κατασκευής στο παρθένο τοπίο.

Ως γενικότερο χαρακτηριστικό, η κατοικία σχεδιάστηκε και χτίστηκε χρησιμοποιώντας απλά υλικά, όπως μέταλλο για το σκελετό, προκατασκευασμένο ξύλο και γυάλινα πάνελ για τους τοίχους και τα διαχωριστικά των χώρων. Τα υλικά επιλέχθηκαν λόγω του χαμηλού τους κόστους – λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη τη δυσκολία της μεταφοράς τους στην απομακρυσμένη τοποθεσία – και του χαμηλού κόστους συντήρησης.

Όλες οι πτυχές συνδυάζονται αρμονικά και φτιάχνουν ένα εντυπωσιακό καταφύγιο γεμάτο γοητεία και χαρακτήρα.

[πηγή]

Δείτε και αυτά: