Επαναστατική μέθοδος πρόγνωσης καρκίνου με εξέταση αίματος

Advertisement

Μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να διαγνώσει διαφορετικούς τύπους καρκίνου μπορεί κάποια στιγμή να βοηθήσει τους ιατρούς στην εξέταση για την ασθένεια, προτού ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση επιστημόνων στη μεγαλύτερη συγκέντρωση ογκολόγων.

Το τεστ, που ονομάζεται «υγρή βιοψία», αναζητεί τον καρκίνο εντοπίζοντας μικρά κομμάτια DNA τα οποία απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα. Το τεστ ήταν ιδιαιτέρως αξιόπιστο για τον καρκίνο των ωοθηκών και του παγκρέατος, αν και ο αριθμός των καρκίνων που εντοπίστηκαν ήταν μικρός.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το τεστ μπορεί να γίνει εργαλείο για την αναγνώριση όλων των μορφών καρκίνου που οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν στους ασθενείς τους προκειμένου να εντοπίσουν τον καρκίνο.

Advertisement

«Αυτό μπορεί να αποδειχθεί το “ιερό δισκοπότηρο” της αντικαρκινικής έρευνας, προκειμένου να βρεθούν σε πιο πρώιμο στάδιο καρκίνοι που είναι δύσκολο να θεραπευτούν, οπότε θα είναι εύκολο να ιαθούν», τόνισε ο δρ Ερικ Κλάιν, βασικός συντάκτης της έρευνας από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Τόσιγκ της Κλινικής του Κλίβελαντ. «Ελπίζουμε ότι αυτό το τεστ θα σώσει πολλές ζωές».

Η μελέτη από ερευνητική ομάδα που περιελάμβανε και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Ο Σάιμον Στίβενς, διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, τόνισε ότι οι «νέες τεχνικές», όπως η αιματολογική εξέταση του καρκίνου, μπορεί να έχει τεράστια κέρδη για την επιβίωση των ασθενών και δραματική αύξηση της παραγωγικότητας στην ιατρική πράξη.

Advertisement

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 1.600 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 749 δεν έπασχαν από καρκίνο κατά την περίοδο της έρευνας και οι 878 είχαν διαγνωσθεί με την ασθένεια.

Το τεστ ήταν πιο αξιόπιστο στη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου, του καρκίνου των ωοθηκών, του καρκίνου του ήπατος και της χοληδόχου κύστης και εντόπισε την ασθένεια σε τουλάχιστον τέσσερις στους πέντε ασθενείς κάθε φορά.

Επίσης το τεστ εντόπισε το λέμφωμα και το μυέλωμα με σχετικά μικρότερη ακρίβεια, στο 77% και 73%, όπως εξάλλου και τον καρκίνο των εντέρων σε δύο στους τρεις ασθενείς. Ο καρκίνος του πνεύμονα ανιχνεύθηκε στο 59% των ασθενών. Επίσης ο καρκίνος στο κεφάλι και στον λαιμό ανιχνεύθηκε στο 56% των ασθενών.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement