Τι είναι ο «καιρός της ψυχρής λίμνης» που έρχεται το Σαββατοκύριακο

Από την Παρασκευή και μετά θα έχουμε άστατο καιρό, ο οποίος οφείλεται σε μία αποκομμένη ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που συνοδεύεται από επιφανειακό χαμηλό και προκαλεί τον “καιρό της ψυχρής λίμνης”.

Πρόκειται για καταιγίδες αέριας μάζας, που αναπτύσσονται είτε λόγω της έντονης θέρμανσης του εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα κατά τη θερινή περίοδο του έτους (θερμικές καταιγίδες), είτε λόγω ύπαρξης αρκετά ψυχρών αερίων μαζών στα μέσα στρώµατα της ατµόσφαιρας (δυναμικές καταιγίδες).

Στην περίπτωση του καιρού «ψυχρής λίμνης», η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης ή σωρείτες (cumulus), που αποτελούν προπομπούς των καταιγιδοφόρων νεφών ή σωρειτομελανίες (cumulonimbus).

Το ανοδικό ρεύμα θερμού αέρα –που αναπτύσσεται με αυξανόμενη ταχύτητα– ψύχεται, συμπυκνώνοντας τους υδρατμούς που περιέχει. Έχοντας μεγιστοποιήσει την ταχύτητά του, φτάνει σε υψόμετρο 10-12 χλμ., όπου τα καταιγιδοφόρα πλέον σύννεφα αποκτούν οριζόντια έκταση.

Οι υδροσταγόνες και οι παγοκρύσταλλοι που περιέχονται μέσα σε αυτά αποκτούν αρκετό βάρος. Τότε, αρχίζει ένα καθοδικό ρεύμα που παρασύρει προς το έδαφος τη βροχή ή και το χαλάζι που ενδέχεται να έχει σχηματιστεί.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καταιγίδες αέριας μάζας εκδηλώνονται συνήθως πάνω από ηπειρωτικές περιοχές κατά τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες, από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο.

[πηγή]

Δείτε και αυτά: