Ζευγάρι αγόρασε ένα κατεστραμμένο Château 94 δωματίων στη Γαλλία και περιγράφουν πώς το…. ξαναζωντάνεψαν [εικόνες]

Advertisement

Όταν η Καρίνα και ο Γκρεγκ Γουότερς αγόρασαν το Château de Gudanes στο Verdun, στο νότο της Γαλλίας, ελάχιστα γνώριζαν για την έκταση των εργασιών που θα έπρεπε να κάνουν.

Αλλά τώρα, σχεδόν 5 χρόνια αργότερα, το ζευγάρι από το Περθ της δυτικής Αυστραλίας βρίσκεται στο μέσο μιας «διά βίου δέσμευσης» για την αποκατάσταση και ανακαίνιση του ιστορικού μνημείου – που χρονολογείται από την εποχή της βασιλείας του Λουδοβίκου XV και βρίσκεται στο Ariège.

Το ζευγάρι αγόρασε την έπαυλη για 500.000 δολάρια και τώρα εξηγεί στην Daily Mail τα μυριάδες μαθήματα που έμαθαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης.

Advertisement

Το ζευγάρι, μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο, θέλοντας να μοιραστεί την ιστορία και τις φωτογραφίες του Château de Gudanes- από την ίδρυσή του τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα. Έχουν ήδη κλείσει τον πρώτο τους γάμο στο Chateau και πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο για επισκέπτες.

Η αρχή

Μιλώντας στην Daily Mail, η Καρίνα εξήγησε ότι οι εργασίες συνεχίζονται ανελλιπώς από τότε που αγόρασαν το Chateau πριν από 5 χρόνια.

Advertisement

Setting up the Château bedrooms for this year…🌺

A post shared by Château de Gudanes (@chateaugudanes) on

«Θυμάμαι όταν το είδαμε την πρώτη φορά, είχαμε δει μόνο τα 4 από τα 94 δωμάτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πατώματα και τα ταβάνια σε όλα τα άλλα δωμάτια είχαν πέσει και στα 5 επίπεδα. Υπήρχαν ακόμη και δέντρα που μεγάλωναν μέσα και πάνω από την οροφή» εξήγησε.

Εκ των υστέρων, η Γουότερς προσθέτει: «αυτό ήταν ίσως καλό, γιατί αν τα είχαμε δει όλα, ενδεχομένως να μην το αγοράζαμε».

Advertisement

Ωστόσο, είπε ότι αυτή και ο σύζυγο της, ήταν έτοιμοι για να αναλάβουν την πρόκληση – αρπάζοντας την ευκαιρία να αγοράσουν το ακίνητο που βρισκόταν στην αγορά για τέσσερα χρόνια, έναντι 500.000 δολαρίων.

Shut in by the mist…

A post shared by Château de Gudanes (@chateaugudanes) on

Advertisement

Από τότε, έχουν ανακαινίσει υπνοδωμάτια, μπάνια, σκάλες και το εξωτερικό, ρίχνοντας όλο τους το είναι σε ένα έργο που αναμφίβολα θα χρειαστεί μια ολόκληρη ζωή για να ολοκληρωθεί.

«Για την οικογένειά μας, ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που έπρεπε να πάρουμε ήταν ότι έπρεπε να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε σιγά – σιγά στο Cahteau, αντί να το αναγκάσουμε να προσαρμοστεί αυτό σε εμάς» εξήγησε η Καρίνα.

Advertisement

«Ήταν δύσκολο, αλλά μάθαμε ότι δεν μπορούσαμε να επισπεύσουμε την αποκατάσταση. Έπρεπε να αφιερώσουμε χρόνο για να κατανοήσουμε πραγματικά το παρελθόν του Chateau και να σκεφτούμε τις καλύτερες λύσεις ώστε η αποκατάσταση να διατηρήσει την ιστορική του σημασία».

Samedi in the salle à manger 🌸

A post shared by Château de Gudanes (@chateaugudanes) on

Διδάγματα

Στο ίδιο πνεύμα, το ζευγάρι, έπρεπε επίσης να προσαρμοστεί στον πολιτισμό της Γαλλίας.

Advertisement

«Έπρεπε να μάθουμε να σεβόμαστε τον πολιτισμό της Γαλλίας και να αγκαλιάσουμε την απλότητα» είπε η Γουότερς. «Η ζωή δεν κινείται με γρήγορους ρυθμούς στην αγροτική Γαλλία και υπάρχει μια ξεκάθαρη ηρεμία και μια τεράστια διαφορά από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης».

Monday Matinee 🌸

A post shared by Château de Gudanes (@chateaugudanes) on

Είπε πως «αντί να ολοκληρώσουμε την αποκατάσταση μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι η διαδικασία αυτή που μετράει, όχι απλά να ολοκληρωθεί ένα έργο μέσα σε ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο».

Advertisement

Ready for the Château bbq tonight 💕

A post shared by Château de Gudanes (@chateaugudanes) on

«Το Chateau δεν πρόκειται ποτέ να μοιάσει ακριβώς με το πώς ήταν κάποτε». Αντίθετα, το ζευγάρι έδωσε μεγαλύτερη σημασία στην απόδοση της αποκατάστασης ώστε να διατηρήσει όσο πιο αυθεντικά γίνεται τα διάφορα στοιχεία και την ακεραιότητά του».

Σημειώνοντας προόδους

Όσον αφορά στην πρόοδο που σημειώθηκε πρόσφατα, η Γουότερς δήλωσε πως φέτος το ζευγάρι ασχολείται κατά κύριο λόγο με την οργάνωση Monuments Historic (MH) της Γαλλίας, έναν κυβερνητικό οργανισμό που εγκρίνει όλες τις εργασίες που εκτελούνται σε ιστορικά κτίρια.

Advertisement

«Συγκεντρώσαμε ιστορικά έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια και καταγραφές για νακάνουμε αίτηση για τις επόμενες άδειες» είπε η Γουότερς.

And the stone wall continues…🌸

A post shared by Château de Gudanes (@chateaugudanes) on

Advertisement

«Προς το παρόν, ζητάμε άδεια για την αποκατάσταση ενός κτιρίου του 18ου αιώνα στο πίσω μέρος του Chateau, το οποίο διαλύθηκε τη δεκαετία του ‘60. Το κτίριο θα είναι τριώροφο και στο εσωτερικό του θέλουμε να εγκαταστήσουμε μπάνια και μικρότερες υπνοδωμάτια με ενιαία διαρρύθμιση για το προσωπικό, αν κάποτε ανοίξει ως ξενοδοχείο.

«Αυτή τη στιγμή το Chateau έχει μόνο προσωρινά μπάνια, αλλά τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο που απαιτούνται πιο μόνιμα,. Η τοποθέτηση των μπάνιων σε ένα νέο κτίριο θα εξαλείψει την ανάγκη αλλαγής οποιουδήποτε από τα δωμάτια μέσα στο Chateau και την απομάκρυνση οποιουδήποτε ιστορικά σημαντικού από το εσωτερικό. Αυτό επίσης, εξαλείφει όλες τις δυσκολίες εγκατάσης σωληνώσεων στους αναγεννησιακούς και μεσαιωνικούς πέτρινους τοίχους. Το κτίριο θα ταιριάζει με το ύφος και το αυθεντικό φινίρισμα του Chateau με τρόπο που θα σέβεται την πατίνα και την ηλικία του».

Το ζευγάρι πρόσφατα, φιλοξένησε και τον πρώτο γάμο στο Chateau –τον πρώτο εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Advertisement

Συμβουλές ανακαίνισης

Μιλώντας για τις συμβουλές τους σε άλλους που αναλαμβάνουν ένα έργο αποκατάστασης – είτε μεγάλο είτε μικρό – η Γουότερς είπε ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με την ανάγκη να διατηρηθεί το παλιό, αντί να προσπαθήσει κανείς να το κάνει νέο.

Sue lending a helping hand – continuing on with the window repairs 💕

A post shared by Château de Gudanes (@chateaugudanes) on

«Για μένα, η ομορφιά πολλών παλιών πραγμάτων έγκειται στην ιστορία τους, την πατίνα και την ηλικία» εξήγησε.

«Και όσο περισσότερο τονίσει κανείς αυτά τα πράγματα, τόσο πιο όμορφο θα είναι το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε κάτι που είναι παλιό. Αυτό που είναι παλιό, είναι και όμορφο – με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε. Τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι καινούρια για να είναι όμορφα. Όταν βάλετε το χέρι σας σε έναν από τους τείχους του Chateau μπορείτε να νιώσετε την ιστορία μέσα από αυτόν».

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να λάβετε υπόψη πόσο χρόνο σκοπεύετε να αφιερώσετε στο έργο.

«Πρέπει να εξετάσετε σοβαρά την εμπειρία σας και πόσο πρόθυμοι και ικανοί είστε να μάθετε για την αποκατάσταση και γενικά τις κατασκευές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρειαστεί να κάνετε κι εσείς μερικές από τις δουλειές ακόμη και αν δεν το έχετε σκεφτεί από την αρχή. Κι έτσι, θα μάθετε να κάνετε νέα πράγματα και να αφιερώσετε πολύ από τον χρόνο σας».

Τέλος, φυσικά, το κόστος είναι ένας τεράστιος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αναλαμβάνετε οποιαδήποτε ανακαίνιση.

Working on the cast iron bath…

A post shared by Château de Gudanes (@chateaugudanes) on

«Εάν ξεκινήσετε ένα έργο που απαιτεί ειδικούς τεχνίτες, σκεφτείτε τα κόστη και να είστε ρεαλιστές σχετικά με το ποσό των χρημάτων που μπορείτε να επενδύσετε» δήλωσε η Καρίνα. «Μπορεί να είναι τεράστια τα έξοδα».

Μελλοντικά σχέδια

Όσο αφορά στο μέλλον, το Chateau, με θέα τα Πυρηναία όρη, που σχεδιάστηκε από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Ange-Jacques Gabriel, άνοιξε ως λειτουργικό ξενοδοχείο για επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας τους, οι επισκέπτες που μένουν στο Chateau για 3, 5 ή 10 ημέρες, μπορούν να απολαύσουν όλα τα υπέροχα πράγματα που έχει να προσφέρει η Γαλλία. Αυτές είναι επικεντρωμένες γύρω από διαφορετικά πράγματα – είτε την αποκατάσταση, είτε τη μαγειρική ή τις αντίκες» είπε η Γουότερς.

«Στο μέλλον, θα θέλαμε να ανοίξουμε ως πλήρως λειτουργικό ξενοδοχείο, όμως επί του παρόντος δεν έχουμε τις εγκαταστάσεις για αυτό».

Οι Γουότερς έχουν κυκλοφορήσει ένα βιβλίο που δείχνει την «ιστορία αγάπης του Château de Gudanes».

Château family on the grow… 😺😺

A post shared by Château de Gudanes (@chateaugudanes) on

Αναφέρει την ιστορία του κτιρίου που χτίστηκε μεταξύ 1741 και 1750 και του τρόπου με τον οποίο προχώρησε καθ ‘όλη τη διάρκεια των αιώνων έως ότου η οικογένεια Γουότερς αναλάβει τον έλεγχο και εγκαταστήσει για πρώτη φορά θέρμανση και ηλεκτρισμό.

«Η αγορά ενός σχεδόν κατεστραμμένου Château, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό μνημείο σε μια χώρα όπου δεν μιλούσαμε ούτε καν τη γλώσσα, θα είναι πάντα πρόκληση», κατέληξε η Γουότερς αναφορικά με την εμπειρία της.

Πηγή:iefimerida.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement